Η κληρονομιά του Κόμπι Μπράιαντ είναι τόσο μεγάλη, που δεν μπορεί να «μετρηθεί» απλώς με μια σειρά αριθμών.

Εντούτοις, τρία είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία για τα οποία θα τον θυμούνται όλοι για πάντα: τη διάρκειά του ως παίκτη των Λέικερς, την παραγωγικότητά του στο σκοράρισμα και τις επιτυχίες του στα play offs.

Αυτά είναι τα 24 στατιστικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αγωνιστική καριέρα του Κόμπι.

Του Κόμπι που βύθισε ολόκληρο τον αθλητικό πλανήτη στο πένθος με τον τόσο άδικο και απροσδόκητο χαμό του.

 

Οι αριθμοί που προκαλούν δέος…

 

1. Κανένας άλλος παίκτης, σε όλα τα επαγγελματικά σπορ της Αμερικής, δεν πέρασε περισσότερα χρόνια αγωνιζόμενος σε ομάδα του Λος Άντζελες.

2. Ο Μπράιντ αγωνίστηκε συνολικά για 20 σεζόν στους Λέικερς, κάτι που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη θητεία σε ομάδα του ΝΒΑ, μετά τις 21 σεζόν του Ντιρκ Νοβίτσκι στο Ντάλας.

3. Δεν υπάρχει παίκτης που να πέρασε περισσότερες από 14 σεζόν στο ρόστερ των Λέικερς. Ακόμα και αν ο Μπράιαντ είχε αποσυρθεί το 2010, μετά την κατάκτηση του 5ου τίτλου με την ομάδα του Λος Άντζελες και πάλι θα είχε ίδιο αριθμό σεζόν με τον δεύτερο, στην ιστορία της ομάδας.

4. Ο Μπράιαντ είναι ο πρώτος σε συμμετοχές, αγωνιστικά λεπτά, πόντους, δίποντα, τρίποντα και βολές (εύστοχα και μη), καθώς και ποσοστό νικών, στην ιστορία των Λέικερς.

5. Ο Κόμπε ήταν ο πρώτος γκαρντ στην ιστορία του ΝΒΑ που έπαιξε 20 σεζόν (Ο Βινς Κάρτερ τον ξεπέρασε πρόσφατα).

6. Είναι ο μοναδικός παίκτης στο ΝΒΑ, που η ομάδα του έχει αποσύρει δύο αριθμούς που φόραγε (το 8 και το 24).

7. Ο Μπράιαντ μοιράζεται μαζί με τους Καρίμ Αμπτούλ Τζαμπάρ, Τιμ Ντάνκαν και ΛεΜπρον Τζέιμς την κορυφή της λίστας με τις περισσότερες επιλογές σε ΝΒΑ All Star (15 συνολικά).

8. Οι 11 φορές που έχει επιλεγεί σαν βασικός σε All Star Game τον κατατάσσουν δεύτερο, πίσω μόνο από τον ΛεΜπρόν Τζέιμς.

9. Συνολικά έχει προταθεί για συμμετοχή σε All Star Game 18 φορές. Μόνο ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ έχει 19.

10. Ο Κόμπε έχει προταθεί 12 φορές ως ο καλύτερος αμυντικός της σεζόν.

11. Μόνο ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έχει σκοράρει περισσότερους πόντους από αυτόν στα All Star Games.

12. Κανένας δεν έχει περισσότερα βραβεία MVP σε All Star από αυτόν. Συνολικά έχει ανακηρυχτεί 4 φορές πολυτιμότερος παίκτης του All Star Game, κάτι που έκανε μόνο ο Μπομπ Πετίτ μισό αιώνα νωρίτερα.

13. Ο Μπράιαντ μέχρι το περασμένο Σάββατο ήταν τρίτος στη λίστα των μεγαλύτερων σκόρερ του ΝΒΑ με 33.643 πόντους. Ο ΛεΜπρόν τον ξεπέρασε στη Φιλαδέλφεια (ιδιαίτερη πατρίδα του Κόμπε).

14. Ο Κόμπε έχει σκοράρει περισσότερους από 40 πόντους, 122 φορές και είναι τρίτος στη σχετική λίστα, πίσω μόνο από τους Τσάμπερλεϊν και Τζόρνταν.

15. Έχει σκοράρει 50+ πόντους συνολικά 25 φορές στην καριέρα του, επίτευγμα που τον φέρνει στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας.

16. Οι έξι φορές που έχει σκοράρει περισσότερου από 60 πόντους τον φέρνουν μόνο δεύτερο πίσω από τον τεράστιο Τσάμπερλεϊν.

17. Έχει σημειώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση ατομικών πόντων στην ιστορία του ΝΒΑ, με τους 81 κόντρα στους Ράπτορς το 2006.

18. Κόμπε και Σακίλ Ο’Νιλ αποτελούν το πιο παραγωγικό ντουέτο στην ιστορία του ΝΒΑ, με την απόδοσή τους την περίοδο 2000-2001.

19. Ο Μπράιντ έχει κατακτήσει πέντε φορές το πρωτάθλημα του ΝΒΑ, ενώ το 2009 και το 2010 αναδείχθηκε και MVP των τελικών.

20. Καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να πάρει τρία σερί πρωταθλήματα, από τότε που τα κατάφεραν οι Λέικερς του Κόμπε.

21. Σε σύνολο 52.278 αγωνιστικών λεπτών, ο Μπράιαντ έχει σκοράρει 39,283 πόντους. Μόνο οι Τζαμπάρ, Μαλόουν και ΛεΜπρόν έχουν καλύτερο ποσοστό.

22. Ο Κόμπε μπορεί να είναι ο παίκτης με τα περισσότερα χαμένα σουτ στην ιστορία του ΝΒΑ (1.064 συνολικά), αλλά έχει καλύτερα ποσοστά από πολλούς Hall of Famers.

23. Στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του, ο Μπράιαντ σημείωσε 60 πόντους, σουτάροντας συνολικά 50 φορές, κάτι που είχε να γίνει από το μακρινό 1967.

24. Μόνο οι ΛεΜπρόν Τζέιμς, Μάικλ Τζόρνταν και Καρίμ Αμπτούλ Τζαμπάρ έχουν σημειώσει περισσότερους πόντους συνολικά, από τον Κόμπε στα play offs του ΝΒΑ.