Συνεχίζεται να εξαπλώνεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες στον κόσμο ο κοροναϊός. Την ίδια στιγμή, υψηλό είναι το επίπεδο κινδύνου από τον νέο κοροναϊό για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβαθμίστηκε από «μέτριο» σε υψηλό ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο απολογισμός της επιδημίας του νέου κοροναϊός έχει ξεπεράσει τους 3.000 νεκρούς σε παγκόσμιο επίπεδο και συνεχίζει να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη, ειδικά στην Ιταλία και τη Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται με εκρηκτικό ρυθμό, όπως και στη Γαλλία.

Άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) ανέβασε το επίπεδο της απειλή σε «πολύ υψηλό», στο μέγιστο, και προειδοποίησε πως το να νομίσει οποιαδήποτε χώρα ότι είναι προφυλαγμένη από την ασθένεια COVID-19 θα ήταν «μοιραίο σφάλμα». Ο δείκτης θνησιμότητας του ιού SARS-CoV-2 μοιάζει να κυμαίνεται μεταξύ του 2% και του 5%, πρόσθεσε ίδια υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η επιδημία θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις φτωχότερες χώρες, τα συστήματα υγείας των οποίων δεν έχουν τις δυνατότητες να εντοπίσουν ή να καταπολεμήσουν τον ιό.

Νέα κρούσματα του κοροναϊού

Δύο ασθενείς πέθαναν από τον νέο κοροναϊό στη βόρεια Γαλλία, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα στους τέσσερις, ανέφερε η εφημερίδα Le Parisien, επικαλούμενο τον δήμαρχο της πόλης Κομπιέν και άλλες πηγές.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαθέτω, υπήρξαν άλλοι δύο θάνατοι στο νοσοκομείο της Κομπιέν», φέρεται να είπε ο δήμαρχος Φιλίπ Μαρινί.

Με βάση τον χθεσινό, επίσημο απολογισμό, τα κρούσματα στη Γαλλία ανέρχονται στα 130. Το υπουργείο Υγείας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα για διευκρινίσεις όσον αφορά τους νέους θανάτους.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τροποποίησε το πρόγραμμά του, ακυρώνοντας μια επίσκεψη και ματαιώνοντας τη συμμετοχή του σε μια εκδήλωση, προκειμένου να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης του νέου κοροναϊού.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, ο πρόεδρος ανέβαλε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την Τετάρτη στη νοτιοδυτική Γαλλία ενώ αύριο Τρίτη δεν θα παραστεί στο ετήσιο δείπνο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Γαλλίας (CRIF).

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος απομονώνεται, γίνεται για να διασφαλίσουμε ότι θα είναι διαθέσιμος για να διαχειριστεί την κατάσταση», σημείωσε ένας αξιωματούχος.

Επίσης, ένας Ρώσος πολίτης που επέστρεψε στη χώρα από την Ιταλία βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας.

Άλλοι τρεις Ρώσοι νοσηλεύονται αφού προσβλήθηκαν από τον ιό πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, στην Ιαπωνία. Στη Ρωσία νοσηλεύτηκαν και δύο Κινέζοι πολίτες, οι οποίοι έχουν πλέον αναρρώσει.

Τα δύο πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού εντοπίστηκαν στην Πορτογαλία μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι SIC.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο ένας από τους ασθενείς είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία ενώ ο δεύτερος επέστρεψε στη χώρα από την Ισπανία. Και οι δύο είναι άνδρες και έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο του Πόρτο.

Πρώτα κρούσμαστα σε Σαρδηνία και Ρώμη

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας αρμόδιος για την βιώσιμη ανάπτυξη προέκυψε θετικός στον κοροναϊό. Αυτή την ώρα πραγματοποιούνται τεστ σε όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου. Παράλληλα, διαγνώσθηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊό στην Σαρδηνία και στην ιταλική πρωτεύουσα. Στην Ρώμη είναι θετικός στον ιό ένας άνδρας που εργάζεται στην αστυνομική διεύθυνση της Αιώνιας Πόλης.

Σε ότι αφορά την έλλειψη νοσοκόμων και γιατρών στις περιοχές που βρίσκονται σε απομόνωση, έως τώρα τριάντα γιατροί που έχουν βγει στην σύνταξη προσέφεραν εθελοντικά το επαγγελματικό τους έργο. Επίσης, αναμένεται να επισπευσθεί κατά δυο μήνες η υποστήριξη της πτυχιακής εργασίας περίπου πενήντα νέων νοσοκόμων, ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Στο Μιλάνο σήμερα άνοιξε και πάλι τις πύλες του ο καθεδρικός ναός του Ντουόμο, αλλά η προσέλευση των επισκεπτών και πιστών είναι σαφώς περιορισμένη, σε σχέση με το παρελθόν. Η δε περιφέρεια της Λομβαρδίας, συμβούλεψε τους πολίτες της άνω των 65 ετών, να αποφύγουν, τις επόμενες τρεις εβδομάδες, να βγαίνουν από το σπίτι.