Ο δημιουργός και ηθοποιός, Χάρης Ρώμας, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη που θα συζητηθεί.

Τα 10 χρόνια της αποχής σας από την τηλεόραση που οφείλονταν;

«Η αποχώρησή μου από την τηλεόραση έγινε προ της κρίσης. Είχα ολοκληρώσει το «Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο», το οποίο αξιολογήθηκε ως ένα πολύ ιδιαίτερο προϊόν και το οποίο μέχρι σήμερα το θεωρώ ως την πιο σημαντική δουλειά μου. Ύστερα από αυτό, είχα προτάσεις, πρώτα απ’ όλα από το ίδιο το κανάλι, να υπογράψω αποκλειστικό συμβόλαιο για πέντε χρόνια. Αρνήθηκα, γιατί ήθελα να κλείσει ένας μεγάλος κύκλος τηλεόρασης, ο οποίος είχε κρατήσει πολλά χρόνια.»

«Έτσι άρχισα να γράφω, να σκηνοθετώ και να παίζω άλλου τύπου θέατρο, όχι σε κεντρικές σκηνές, κυρίως για την προσωπική μου εξέλιξη ως καλλιτέχνη. Έπειτα από 6-7 χρόνια, σκέφτηκα να γυρίσω στην τηλεόραση, γιατί εν τω μεταξύ που έλειψε και επίσης είχα απενοχοποιηθεί από τις σκέψεις ότι πρόκειται για ένα είδος υποδεέστερο του θεάτρου. Τώρα πλέον τη θεωρώ ύψιστη μορφή τέχνης.

Η πρώτη πρόταση που μου έγινε ήταν από το κανάλι Epsilon, με πολύ καλά χρήματα, αλλά στην πορεία, αρχίζοντας να το διαπραγματεύομαι, κατάλαβα ότι δεν είναι ο χώρος μέσα στον οποίο θα έπρεπε να επανέλθω και ότι θα ήταν λάθος καλλιτεχνικό, αλλά και θα μου δημιουργούσε ψυχολογικό πρόβλημα.»

«Ήταν αδύνατο να συνυπάρξω με κάποιους από τους ανθρώπους του συγκεκριμένου χώρου.

Με χαρά σταμάτησα εκείνη τη δουλειά, γιατί κατάλαβα ότι είχα τη δύναμη να πω «όχι» στα χρήματα. Τα χρήματα είναι πάντα ένα από τα ζητούμενα, αλλά πρέπει και να έχεις τη δύναμη να πεις “όχι”. Περίμενα μια πρόταση που να έχει νόημα. Αυτή η πρόταση ήρθε από το σπίτι μου, τον ΑΝΤ1, και επανήλθα εδώ που ανήκω»