Παρά την αρχική άρνησή τους, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν αρχίσει να επανεξετάζουν τη χρήση της προστατευτικής μάσκας στον ευρύτερο πληθυσμό και όχι μόνο στο ιατρικό προσωπικό.

Σε αυτό το πλαίσιο το CDC και ο ΠΟΥ συνιστούν πλέον να φοράμε καλύμματα προσώπου σε δημόσιους χώρους, όπου είναι δύσκολο να διατηρηθούν όλα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης (π.χ. σούπερ μάρκετ και φαρμακεία), ειδικά σε περιοχές με σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Συγκεκριμένα, το CDC συμβουλεύει επιπλέον τη χρήση απλών υφασμάτινων καλυμμάτων προσώπου, για να επιβραδυνθεί η διάδοση του ιού και για να μην μεταδίδουν εύκολα τον κορονοϊό άτομα που μπορεί είναι ασυμπτωματικά. Οι μάσκες προσώπου από ύφασμα από οικιακά υλικά είναι χαμηλού κόστους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετο εθελοντικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι μάσκες προσώπου από ύφασμα που συνιστώνται από το CDC δεν είναι χειρουργικές μάσκες.

Τόσο ο ΠΟΥ όσο και το CDC ξεκαθαρίζουν πως αυτές οι μάσκες είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να εξακολουθήσουν να προορίζονται πρωτίστως για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Δείτε πως να φτιάξετε τη δική σας μάσκα:

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η διατήρηση της κοινωνικής απόστασης των 2 μέτρων παραμένει σημαντική για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.