Η μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και παρουσιάζει στοιχεία που προς το παρόν δεν έχουν διασταυρωθεί από άλλες έρευνες, εξέτασε δείγματα 3.330 ατόμων στην επαρχία Σάντα Κλάρα και ανακάλυψε ότι ο ιός ήταν 50 έως 85 φορές πιο διαδεδομένος σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία.

Προκειμένου να γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας, οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας θα πρέπει πρώτα να ανακαλύψουν πόσα άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό. Μεγάλες μελέτες για το ποσοστό των λοιμώξεων ανά περιοχή είναι αναγκαίες, τονίζουν οι επιστήμονες.

“Έτσι θα μπορέσουμε να μάθουμε σε ποιο σημείο της εξέλιξης της πανδημίας βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή”, εξηγεί ο Eran Bendavid, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. “Επιπλέον, τα ευρήματα θα επηρεάσουν τα επιδημιολογικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό πολιτικών και εκτιμούν τις επιπτώσεις του ιού για το σύστημα υγείας”.

Πρόκειται για την πρώτη τόσο μεγάλη μελέτη αυτού του είδους, υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μέσω του εντοπισμού αντισωμάτων σε υγιή άτομα, τα οποία αποδεικνύουν ότι έχουν ήδη κολλήσει την ασθένεια και έχουν αναρρώσει από αυτή.

Έως και 80 φορές περισσότερα τα κρούσματα

Όταν πραγματοποιούνταν η μελέτη, η επαρχία Σάντα Κλάρα είχε 1.094 επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού και 50 θανάτους από τη νόσο. Ωστόσο, με βάση το ποσοστό των συμμετεχόντων που είχαν αναπτύξει αντισώματα, είναι πιθανό 48.000 έως και 81.000 κάτοικοι της περιοχής να είχαν προσβληθεί από τον ιό μέχρι τις αρχές Απριλίου, δηλαδή ένας αριθμός 50 ή και 80 φορές υψηλότερος από τα επίσημα στοιχεία.

Αν τα στοιχεία ευσταθούν, είναι πιθανό ο ιός να είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος για το γενικό πληθυσμό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών. Μέχρι την Πέμπτη, το ποσοστό θνητότητας του κοροναϊού στις ΗΠΑ άγγιζε το 4,1%. Με βάση τα ευρήματα των ερευνητών του Στάνφορντ, όμως, το ποσοστό πέφτει μόλις στο 0,12% έως 0,2%

Προσεγγίζουμε την ανοσία της αγέλης;

Ορισμένοι θεωρούν πως τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι προσεγγίζουμε την ανοσία της αγέλης, δηλαδή τη συνθήκη στην οποία αρκετά άτομα εντός του πληθυσμού αναπτύσσουν αντισώματα ώστε ο πληθυσμός να είναι ασφαλής, πιο σύντομα από το αναμενόμενο. Αυτό θα επέτρεπε την άμεση επιστροφή αρκετών εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους, μια στρατηγική που ακολουθεί αυτή τη στιγμή η Σουηδία. Οι ίδιοι οι ερευνητές όμως τονίζουν ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα επί των οποίων θα στηριχτούν πολιτικές δημόσιας υγείας.

Η μελέτη επιβεβαιώνει την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα, εξηγεί ο Arthur Reingold, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα αρθούν άμεσα.

“Η ιδέα ότι η ευρύτερη διάδοση του ιού θα γίνει το “διαβατήριο” για την ασφαλή επιστροφή μας στη δουλειά έχει δύο περιορισμούς: Δεν γνωρίζουμε αν τα αντισώματα μας προστατεύουν και για πόσο καιρό, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού διαθέτει αντισώματα αυτή τη στιγμή”, τονίζει.

Ακόμη και αν δεχτούμε τις προσαρμογές στον ρυθμό των λοιμώξεων που προτείνει η έρευνα, μόλις το 3% του πληθυσμού έχει περάσει την Covid-19. Προκειμένου να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, περισσότερος από τον μισό πληθυσμό θα πρέπει να έχει κολλήσει την ασθένεια, αλλά και να έχει αναρρώσει από αυτή.

Επιπλέον, παραμένει ασαφές αν η μελέτη, η οποία πήρε δείγματα μόνο από κατοίκους της επαρχίας Σάντα Κλάρα είναι αντιπροσωπευτική και για τις υπόλοιπες ΗΠΑ, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Ανάγκη για επιπλέον έρευνες

“Είναι απολύτως απαραίτητο αντίστοιχες έρευνες να διεξαχθούν σε όλες τις περιοχές της χώρας”, δήλωσε στον Guardian ο Jayanta Bhattacharya, καθηγητής του Στάνφορντ και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. “Είναι σαφές ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί περισσότερο σε κάποιες περιοχές, επομένως η κατανόηση της παρουσίας του στην καθεμία είναι ζωτική προκειμένου να μπορέσουν να χαραχθούν και οι κατάλληλες πολιτικές.”

Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιούνται και άλλες μεγάλες έρευνες για το ζήτημα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ εξετάζει 10.000 άτομα, ενώ το Μπέρκλεϊ πρόκειται να πάρει δείγματα από 5.000 υγιείς εθελοντές για να ελέγξει αν έχουν ή είχαν ποτέ προσβληθεί από τον ιό.