Στο ζήτημα της χρήσης προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό επανήλθε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας μετέφερε την οριστική θέση της επιτροπής, σύμφωνα με την οποία, σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), συνίσταται η χρήση υφασμάτινης μάσκας σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε φαρμακεία, καθώς και σε σούπερ μάρκετ.

Στόχος είναι να δώσουμε «ακόμη λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους, όχι σε ανοιχτούς, αλλά σε κλειστούς χώρους» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως θα ακολουθήσει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τη σωστή χρήση της μάσκας, προκειμένου να συμβάλει όντως σε περαιτέρω προστασία από τον κοροναϊό.

 

Οδηγίες Τσιόδρα για την σωστή χρήση μάσκας

 

Παράλληλα, δίνοντας ορισμένες βασικές οδηγίες, ο Σωτήρης Τσιόδρας σχολίασε πως η μάσκα πρέπει να καλύπτει πλήρως μύτη και στόμα, ενώ ο χρήστης οφείλει να πλένει τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό πριν βάλει τη μάσκα. Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι όταν αφαιρείται η μάσκα, αυτό να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε ο χρήστης να μην αγγίζει το μπροστά μέρος της.

Σε ό, τι αφορά τις μάσκες μιας χρήσης, αυτές θα πρέπει να απορρίπτονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο και όχι στους κάδους ανακύκλωσης.

Αν η μάσκα είναι υφασμάτινη και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να πλένεται στους 60 βαθμούς με κανονικό απορρυπαντικό.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως πιο σημαντική στην αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση, η αποφυγή συνωστισμού και η τήρηση της υγιεινής.

 

Πώς πρέπει να φοράμε τις μάσκες

 

Βίντεο με αναλυτικές οδηγίες για το πώς πρέπει να φοράμε μάσκες, εξηγεί το σωστό τρόπο να φοράμε μία μάσκα, και ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε.

«Αφού τελειώσετε με την υγιεινή χεριών μπορεί να βάλετε τη μάσκα σας προσεκτικά», σημειώνει η νοσηλεύτρια στο βίντεο, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αγγίξουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας.

Η ίδια εξηγεί ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας και πριν βγάλουμε τη μάσκα, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε μετά από μία χρήση.

 

Καραμανλής: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στα Μέσα Μεταφοράς

 

Παράλληλα, μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, είπε πως εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ.

«Επειδή υπάρχει ανησυχία, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί για την επόμενη μέρα», τόνισε ο υπουργός και ξεκαθάρισε πως «θα πάρουμε όλα τα μέτρα για να τηρούνται οι αυστηροί κανόνες για την υγεία των πολιτών»

 

Υπενθυμίζεται τέλος, πως η χρήση μάσκας έχει καταστεί υποχρεωτική για όλους του πολίτες στη Γερμανία, ενώ και στα ΜΜΜ της Βιέννης δεν επιτρέπεται η είσοδος σε επιβάτες, εφόσον δεν φορούν.