Οι πρόσφατες προειδοποιήσεις των ειδικών για ένα σοβαρό φλεγμονικό σύνδρομο που συνδέεται με τον κοροναϊό, έχουν εστιάσει στα παιδιά. Όμως ορισμένοι γιατροί λένε ότι έχουν αρχίσει να παρατηρούν την ίδια ασθένεια, που θυμίζει τη νόσο Καβασάκι, και σε ορισμένους νεαρούς ενήλικες.

Ένας 20χρονος νοσηλεύεται με το σύνδρομο στην Παιδιατρική Κλινική Rady στο Σαν Νιέγκο. Ένας 25χρονος διαγνώστηκε με αυτό στο Εβραϊκό Ιατρικό Κέντρο Nothwell Health στο Λονγκ Άιλαντ. Και αρκετοί ακόμη ασθενείς που διανύουν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας των 20 νοσηλεύονται με αντίστοιχα συμπτώματα στο νοσοκομείο NYU Langone στη Νέα Υόρκη.

Η Τζένιφερ Λάιτερ, παιδίατρος με ειδικότητα στα λοιμώδη νοσήματα στο NYU Langone αναφέρει ότι τα νεότερα παιδιά με το συγκεκριμένο σύνδρομο φαίνεται πως παρουσιάζουν συμπτώματα που θυμίζουν περισσότερο τη νόσο Καβασάκι, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Όμως οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες παρουσιάζουν μια πιο έντονη αντίδραση, που εμπλέκει την καρδιά και πολλαπλά όργανα.

«Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία διαγράφουν χειρότερη πορεία», προειδοποιεί η Λάιτερ.

Η γιατρός Τζέιν Μπερνς, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου για τη νόσο Καβασάκι στο UC San Diego, ανησυχεί για το ενδεχόμενο το σύνδρομο να μένει αδιάγνωστο στους ενήλικες.

Η πρόκληση, τονίζει, είναι πως οι γιατροί που θεραπεύουν ενήλικες «δεν έχουν ξαναδεί τη νόσο Καβασάκι, καθώς πρόκειται για μια παιδική ασθένεια». Επιπλέον, είναι πιο δύσκολο να γίνει γρήγορη εξέταση της καρδιάς των ενηλίκων, εξαιτίας του μεγαλύτερου πάχους του θώρακα που δυσκολεύουν την ερμηνεία των υπερήχων.

Η Μπερνς και οι συνάδελφοί της ανοίγουν το δρόμο για τους ειδικούς της παιδιατρικής κλινικής Rady, οι οποίοι θα είναι σε θέση να εξετάζουν και ενήλικες που παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας. Επιπλέον, βρίσκονται σε διαδικασία συζητήσεων με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, ώστε οι προειδοποιήσεις για το σύνδρομο να αναφέρονται και στους νεαρούς ενήλικες.

Αλλάζει το προφίλ των ασθενών

Η εικόνα της νέας ασθένειας είναι πολύ διαφορετική από εκείνοι που οι γιατροί παρατήρησαν στα παιδιά με κοροναϊό που έφτασαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας στο πρώτο κύμα της ασθένειας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Τότε, πολλοί παιδιατρικοί ασθενείς είχαν υποκείμενα νοσήματα, ενεργές λοιμώξεις κοροναϊού και δύσπνοια. Τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες που φτάνουν τώρα στους γιατρούς ήταν υγιείς μέχρι τη στιγμή που παρουσίασαν πυρετό, πόνο στην κοιλιά ή/και ναυτία και εμετούς, αλλά και εξανθήματα που μπορεί να είναι ενδείξεις μεγαλύτερων προβλημάτων.

Αρκετοί ασθενείς έχουν αντισώματα για τον νέο κοροναϊό, γεγονός που δείχνει ότι είχαν μολυνθεί εβδομάδες νωρίτερα, με το φλεγμονικό σύνδρομο να αποτελεί καθυστερημένη αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Σπάνια αλλά επικίνδυνη επιπλοκή

Αν και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη και άλλα πρώην επίκεντρα της πανδημίας έχει μειωθεί δραματικά, ο αριθμός των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων με το συγκεκριμένο φλεγμονικό σύνδρομο εξακολουθεί να αυξάνεται. Μέχρι αυτή την εβδομάδα, περισσότερες από 20 πολιτείες έχουν καταγράψει σχετικές περιπτώσεις, με τον συνολικό αριθμό να υπολογίζεται στις αρκετές εκατοντάδες. Η Νέα Υόρκη έχει καταγράψει 147 περιπτώσεις παιδιών. Την Τετάρτη το Εθνικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο ανακοίνωσε 23 περιπτώσεις.

Το σύνδρομο φαίνεται πως είναι σπάνιο, όμως το CDC, το οποίο πρόσφατα ονόμασε την ασθένεια MIS-C ή πολυσυστημικό φλεγμονικό σύνδρομο στα παιδιά – έχει εκφράσει ανησυχίες για την ξαφνική μείωση των ασθενών που το παρουσιάζουν. Ο οργανισμός, αλλά και σημαντικές ιατρικές οργανώσεις, καλεί τους γονείς να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που υποπτεύονται ότι το παιδί τους παρουσιάζει συμπτώματα του συνδρόμου.

Τουλάχιστον τέσσερα παιδιά, τρία στη Νέα Υόρκη και ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι στο Μέριλαντ έχουν πεθάνει από MIS-C τις τελευταίες εβδομάδες.

Τι συμβαίνει με τους νεαρούς ενήλικες

Οι γιατροί σημειώνουν ότι η διάκριση μεταξύ παιδιού και ενήλικα είναι νομική και όχι βιολογική. Ακόμη και αν έχουμε συνδέσει τα 18α γενέθλιά μας με τη μετάβαση σε ένα εντελώς νέο στάδιο, το σώμα μας αλλάζει σταδιακά, με ορισμένες στιγμές στη ζωή μας, όπως η εφηβεία, να σηματοδοτούν πολύ πιο σημαντικές αλλαγές σε σχέση με άλλες.

Οι ενήλικες που διανύουν τη δεκαετία των 20 βρίσκονται στο στάδιο της ζωής τους που οι πνεύμονες, το αναπαραγωγικό τους σύστημα και η δύναμή τους είναι σε καλύτερα επίπεδα από ποτέ. Επομένως, από αυτή την άποψη θυμίζουν περισσότερο τα παιδιά παρά τους ενήλικες στη δεκαετία των 30, ορισμένοι εκ των οποίων αρχίζουν να βιώνουν τα πρώτα σημάδια της γήρανσης.

Πολλοί άλλοι ιοί, όπως αυτοί της ανεμοβλογιάς και της ιλαράς, συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες, χωρίς οι λόγοι να είναι εντελώς ξεκάθαροι.

Οι αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο Καβασάκι αποτελούν μυστήριο εδώ και πολύ καιρό, και το ίδιο ισχύει και για το φλεγμονικό σύνδρομο που προκαλεί ο κοροναϊός. Όμως οι γιατροί αναφέρουν πως υποπτεύονται ότι ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με γενετική προδιάθεση για μια υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού στον κοροναϊό, πράγμα που έχει ως συνέπεια και το φλεγμονικό σύνδρομο.

Το υπουργείο υγείας της Νέας Υόρκης πραγματοποιεί γενετικά τεστ στο DNA ασθενών για να εντοπίσει τον πιθανό συνδετικό κρίκο μεταξύ των παιδιών που παρουσιάζουν το σύνδρομο.

Η Λάιτερ τονίζει ότι στο πλαίσιο των εκτιμήσεων που θέλουν περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων της Νέας Υόρκης έχει εκτεθεί στον νέο κοροναϊό, τα 147 παιδιά που παρουσίασαν το σύνδρομο αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό.

Σε ατομικό επίπεδο, αυτά τα νέα είναι καλά, αναφέρει. Όμως από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της χώρας δεν έχει εκτεθεί ακόμη στον ιό, ακόμη και αυτό το πολύ μικρό ποσοστό μπορεί στο μέλλον να μεταφραστεί σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων παιδιών με φλεγμονικό σύνδρομο.

Ο Τζέιμς Σνάιντερ, παιδίατρος μονάδων εντατικής θεραπείας στο Nothwell Health δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη ασθένεια δεν μπορεί να θεραπευθεί στο σπίτι. Οι ασθενείς που εμφανίζουν το σύνδρομο χρειάζονται φάρμακα για τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος, στεροειδή, αντιπηκτικά, ανοσοσφαιρίνη και ορισμένες φορές ακόμη και αναπνευστήρες για να γίνουν καλύτερα. Μερικοί ασθενείς έχουν πάθει ακόμη και καρδιακή ανακοπή και έχουν χρειαστεί καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Από τα 44 παιδιά με MIS-C που νοσηλεύτηκαν στο Northwell, περίπου το 80% έχει αναρρώσει και έχει λάβει εξιτήριο, τόνισε.

«Ευτυχώς δεν σημειώθηκαν θάνατοι στο ίδρυμά μας. Ελπίζω πως το ίδιο θα ισχύσει και στο μέλλον».

Πηγή: www.washingtonpost.com