Ναι όλοι έχουμε ακούσει το κλασικό επιχείρημα ότι έκανε ο άλλος απιστία επειδή «δεν τον κάλυπτε η σχέση του». Αυτό δηλαδή και μόνο συνιστά δικαιολογία; Μα φυσικά και όχι. Να θυμάσαι πάντα, σου αξίζει κάποιος που θα είναι αφοσιωμένος σε εσένα, που θα σε αγαπά και που δε θα σε «φλομώνει» στο ψέμα για τη δική του καλοπέραση.

Καμία δικαιολογία

Φυσικά και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στο θέμα της απιστίας. Το ότι κάνατε λιγότερο σεξ, ή ότι περνάγατε λιγότερο καλά και εκείνος ένιωθε συναισθηματικά «κενά», δε σημαίνει ότι δεν είχε άλλη επιλογή πέραν της απιστίας.

Μπορούσε και είχε το ελεύθερο να σου πει ότι δε θέλει να είστε άλλο μαζί και να τελειώσει εκεί η όλη σχέση που είχατε. Μπορούσε να πει ότι δεν τον καλύπτει το σεξ, ότι δεν τον καλύπτει το πώς περνάτε τον χρόνο σας και απλά να πάει παρακάτω λέγοντάς σου την αλήθεια.

 

Είχε την επιλογή

Είχε πάντοτε το ελεύθερο, την επιλογή δηλαδή να σου πει τι αισθάνεται. Είχε πάντοτε την άνεση του χρόνου, του τρόπου και του μέσου επικοινωνίας, που θα μπορούσε να σου πει τι σκέφτεται και τι περνάει από το μυαλό του.

Το «δεν είχα άλλη επιλογή» δεν είναι επιχείρημα. Είναι μια προσπάθεια να σε χειριστεί ψυχολογικά, μπαίνοντας στη θέση που παριστάνει ότι «πληγώθηκε περισσότερο συναισθηματικά». Φυσικά αυτή που πληγώθηκε συναισθηματικά είσαι εσύ και όχι αυτός.

 

Ειλικρίνεια

Μέσα σε όλα τα παραπάνω, υπάρχει ένα πολύ ουσιαστικό στοιχείο που συνδέει ένα ζευγάρι και αυτό αποτελεί την ειλικρίνεια. Το ότι δε σου είπε την αλήθεια εξ αρχής, για αυτά που ένιωθε, ή ακόμη και για το ότι σε «κεράτωσε» ή στο είπε αργότερα, συνιστά δικό του πρόβλημα.

Δεν είσαι εσύ εκεί για να λύνεις τα όποια ζητήματα κάποιου που σε έχει εκμεταλλευτεί συναισθηματικά.

 

Κλάμα

Το ότι πιθανόν να ξεσπά με αυτόν τον τρόπο τάχα γιατί στεναχωρέθηκε πιο πολύ από εσένα, ή ότι τάχα νιώθει ενοχές, δεν τον καθιστά «εντάξει» απέναντί σου. Αυτό έλειπε να μην αισθάνεται άσχημα μετά από ό,τι έκανε.  Παρ’ όλα αυτά, μην ξεχνάς ότι όταν έκανε σεξ με την άλλη, κάθε άλλο παρά θλίψη ένιωθε.

 

Θα το ξανακάνει

Προφανώς και δε συμβαίνει αυτό σε όλες τις περιπτώσεις. Κατά πάσα πιθανότητα ωστόσο, αν σε «κεράτωσε» μία φορά ήδη, θα το ξανακάνει και μάλιστα πολύ πιο εύκολα. Την πρώτη φορά θα φοβόταν μη τον χωρίσεις, αν ωστόσο του πεις να είστε μαζί, είναι σα να μην έχει πια κάποιο αντι-κίνητρο στο να σε απατήσει. Οπότε θα το κάνει και θα προσέχει ακόμη περισσότερο να μην το μάθεις.