Όσα βιβλία για νέους γονείς κι αν διαβάσετε, όσες προσωπικές εμπειρίες φίλων σας κι αν ακούσετε, όσα άρθρα κι αν αναζητήσετε στο Διαδίκτυο, ο θηλασμός είναι μία από εκείνες τις καταστάσεις που δεν μπορείτε να αντιληφθείτε ουσιαστικά αν δεν τη ζήσετε η ίδια. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν νιώσει απροετοίμαστες μπροστά στο θαύμα του θηλασμού ή έχουν δυσκολευτεί πρακτικά να τα καταφέρουν. Όμως, δεν χρειάζεται να νιώσετε αβοήθητη. Ο μπαμπάς μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τη σύντροφό του και να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος και στον θηλασμό.

Πώς μπορεί ο μπαμπάς να βοηθήσει στον θηλασμό

 

*Εξυπηρετώντας τη σύντροφό του

 

Μπορεί ο ρόλος του μπαμπά στον θηλασμό να είναι βοηθητικός, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέος. Σκόπος του πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση της νέας μανούλας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Μπορεί να φέρει μαξιλάρια ώστε να βολευτεί η μαμά, να φροντίσει να μένει ενυδατωμένη και να της προετοιμάζει υγιεινά σνακ για να ανακτήσει τις δυνάμεις της. Με λίγα λόγια, ο μπαμπάς πρέπει να είναι εκεί για να κάνει τη διαδικασία όσο πιο ευχάριστη και βολική γίνεται.

*Ενθαρρύνοντας τη νέα μαμά

 

Λίγο η αϋπνία, λίγο το άγχος για την ανάπτυξη του νεογέννητου, λίγο οι ορμονολογικές αλλάγες, δεν είναι να απορεί κανείς που μια νέα μαμά δεν διαθέτει απεριόριστη ψυχραιμία και υπομονή. Άλλωστε, ειδικά στην αρχή, ο θηλασμός μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία για τη μαμά τόσο σε πρακτικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Ο μόνος που μπορεί να καθησυχάσει κάπως όλες τις αρνητικές σκέψεις που περνούν από το μυαλό μιας μαμάς αυτήν την περίοδο είναι ο σύντροφός της. Γι’ αυτό ακριβώς ο μπαμπάς οφείλει να ενθαρρύνει τη σύντροφό του, υπενθυμίζοντάς της πόσο καλά τα πηγαίνει.

*Κάνοντας μασάζ

 

Πολλές νέες μανούλες ακόμη κι όταν ολοκληρωθεί ο θηλασμός δε θέλουν να σηκωθούν και να αφήσουν το μωρό από την αγκαλιά τους, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν ακίνητες σε μια όχι και τόσο βολική στάση. Ο μπαμπάς μπορεί να κάνει μασάζ στην πλάτη και τον αυχένα της συντρόφου του, βοηθώντας τη έτσι να χαλαρώσει και να ξεπιαστεί. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο ο νέος μπαμπάς θα νιώσει ότι συμμετέχει κι εκείνος στη διαδικασία του θηλασμού.

*Αναλαμβάνοντας τις δουλειές του σπιτιού

 

Εκτός από απέραντη ψυχολογική υποστήριξη, η νέα μαμά έχει ανάγκη και από έμπρακτη βοήθεια. Έτσι, ο μπαμπάς καλό είναι να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος των δουλειών του σπιτιού αυτήν την περίοδο και να αναλάβει την προετοιμασία των οικογενειακών γευμάτων. Δεν χρειάζεται να αφιερώνει ατελείωτες ώρες σε όλα αυτά, απλά το συγύρισμα του σπιτιού και μερικά υγιεινά, γρήγορα γεύματα θα κάνουν τη διαφορά και σίγουρα θα εκτιμηθούν από τη σύντροφό του.