Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι δεν εκδηλώνεται ποτέ ο κοροναϊός σε 9 στους 10 ασυμπτωματικούς φορείς

Τι δείχνει η ιαπωνική μελέτη
16 Ιουνίου 2020 | 14:40

Πόσοι ασυμπτωματικοί φορείς του κοροναϊού SARS-CoV-2 θα μείνουν έτσι έως το τέλος της λοίμωξης και πόσοι βρίσκονται απλώς σε ένα αρχικό στάδιο και θα αναπτύξουν συμπτώματα αργότερα; Σε αυτό το το ερώτημα -που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά την άρση του lockdown και την επανέναρξη του τουρισμού- απαντά μία νέα μικρή ιαπωνική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειονότητα των ασυμπτωματικών, περίπου οι εννέα στους δέκα, θα παραμείνουν χωρίς συμπτώματα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας Φουτζίτα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», παρακολούθησαν την πορεία 96 ασυμπτωματικών ασθενών που βρίσκονταν στο κρουαζερόπλοιο «Diamond Princess», όταν ξέσπασε η πανδημία Covid-19 και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Ιαπωνίας για απομόνωση και παρακολούθηση.

Διαπιστώθηκε ότι από τους 96 ασυμπτωματικούς επιβάτες, μόνο 11 (ποσοστό 11%) εμφάνισε κάποια συμπτώματα στην πορεία της λοίμωξης, συνεπώς πρέπει να χαρακτηρισθούν προσυμπτωματικοί, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν πλήρως ασυμπτωματικοί.

Σύμφωνα με τον δρα Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής λοιμωξιολόγο στις ΗΠΑ, το 25% έως 45% των ανθρώπων που μολύνονται από τον κορονοϊό δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα (μερικές μελέτες θεωρούν ακόμη μεγαλύτερο αυτό το ποσοστό). Υπάρχει γενική επιστημονική ομοφωνία, με βάση επιδημιολογικές έρευνες, ότι οι ασυμπτωματικοί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, αλλά είναι ασαφές εάν αυτό συμβαίνει με όλους και σε ποιο βαθμό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να γνωρίζει κανείς πόσο μολυσματικοί είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς.

Από την άλλη πλευρά, θεωρείται δεδομένο ότι οι προσυμπτωματικοί τείνουν να είναι πιο μολυσματικοί και άρα πιο επικίνδυνοι για την εξάπλωση της νόσου Covid-19. Το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία από το «Princess Diamond» (όπου μολύνθηκαν συνολικά 712 από τους 3.711 επιβάτες και μέλη πληρώματος), οι προσυμπτωματικοί είναι λίγοι μεταξύ των ασυμπτωματικών, αποτελεί θετικό νέο.

Η ιαπωνική μελέτη δείχνει, επίσης, ότι η ηλικία παίζει ρόλο-κλειδί για τον εντοπισμό των προσυμπτωματικών μεταξύ των ασυμπτωματικών: Για κάθε ένα έτος μεγαλύτερης ηλικίας αυξάνεται κατά 8% η πιθανότητα εκδήλωσης συμπτωμάτων σε κάποιον ασυμπτωματικό. Συνεπώς, οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που διαγιγνώσκονται μέσω τεστ ότι έχουν τον κορονοϊο και είναι ασυμπτωματικοί είναι αυτοί που είναι πιθανότερο αργότερα να εμφανίσουν συμπτώματα.

Η μέση ηλικία των ασυμπτωματικών επιβατών και μελών πληρώματος του κρουαζεροπλοίου ήταν τα 60 έτη, ενώ ο ένας στους τέσσερις (27%) είχε κάποιο υποκείμενο χρόνιο νόσημα, όπως υπέρταση ή διαβήτη. Οκτώ ημέρες μετά τη διάγνωση με αρχικό μοριακό τεστ ότι είχαν λοίμωξη Covid-19, σχεδόν οι μισοί από τους ασυμπτωματικούς (48%) βρέθηκαν αρνητικοί στον επανέλεγχο, συνεπώς ο ιός είχε, πλέον, καθαρίσει από το σώμα τους, ενώ μετά από 15 μέρες αυτό είχε συμβεί στο 90% των ασυμπτωματικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόσφατα Άρθρα
Μαγνησία: Αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν άντεχε τον χαμό της κόρης της – Την εντόπισε ο γιος της 29 Απριλίου 2026, 11:13
Πειραματικά σχολεία: Σήμερα η κλήρωση – Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις στα Πρότυπα 24 Απριλίου 2026, 12:37
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρή βρέθηκε η 43χρονη με τραύμα από πυροβολισμό 22 Απριλίου 2026, 18:21
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Τη Δευτέρα ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν 22 Απριλίου 2026, 17:12
Ηράκλειο: Αγωνία για την εξαφάνιση 43χρονης μητέρας 21 Απριλίου 2026, 12:04
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την 13χρονη που έπεσε από μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι 21 Απριλίου 2026, 08:26
Χαϊδάρι: 13χρονη έπεσε από μπαλκόνι σχολείου 20 Απριλίου 2026, 15:57
Δημογραφικό: Πόσοι θα είναι οι Έλληνες το 2100; Οι ανασταλτικοί παράγοντες για την απόκτηση παιδιών 20 Απριλίου 2026, 08:45
Λιοσίων: Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις η 16χρονη που παρασύρθηκε – Ξεσπά η μητέρα της 20 Απριλίου 2026, 08:33
EΕ: «Κολλημένοι» με τα social media οι έφηβοι; 19 Απριλίου 2026, 14:18
Από το Ψυχικό η 17χρονη που βρέθηκε νεκρή στη Διώρυγα – Την αναζητούσαν οι γονείς της 17 Απριλίου 2026, 18:45
Κενά στις εφαρμογές επαλήθευσης ηλικίας – «Χάκαραν» μέσα σε δύο λεπτά την πλατφόρμα της ΕΕ 17 Απριλίου 2026, 18:38
Καιρός: Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης με βροχές και τοπικές καταιγίδες 17 Απριλίου 2026, 08:51
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις 16 Απριλίου 2026, 17:32
ΕΕ: Έτοιμο το νέο app επαλήθευσης ηλικίας στα social media 15 Απριλίου 2026, 19:19
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version