Ο ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας μας, ωστόσο τα προβλήματα που σχετίζονται με την αϋπνία ή τις συχνές ενοχλήσεις κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου δεν σχετίζονται μόνο με τους ενήλικες. Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει και εσάς στην συνέχεια. Ειδικά με την πάροδο του χρόνου, η ώρα του ύπνου μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική πρόκληση αν τα μικρά δεν μπορούν να χαλαρώσουν ώστε να απολαύσουν έναν ποιοτικό βραδινό ύπνο. Ωστόσο, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες στρατηγικές για να τα βοηθήσετε:

*Ορίστε μια εξατομικευμένη ώρα ύπνου

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται 9 έως 11 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, σύμφωνα με το National Sleep Foundation. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη διακύμανση στις ανάγκες και τα πρότυπα ύπνου. Τα περισσότερα παιδιά έχουν μοτίβα που δεν αλλάζουν πολύ, ανεξάρτητα από αυτά που κάνετε. Τα παιδιά που συνήθως ξυπνούν νωρίς το πρωί, θα το κάνουν ακόμα και αν κοιμηθούν αργά, πράγμα που ισχύει και για εκείνα που τείνουν να κοιμούνται αργότερα. Για αυτό είναι σημαντικό να ορίσετε με το παιδί μια συγκεκριμένη ώρα που θα ξαπλώνει, προκειμένου να κοιμάται αρκετά και να ξυπνά εγκαίρως.

*Ορίστε σταθερή ώρα αφύπνισης

Ορίστε την ώρα που θα ξυπνήσει βάσει των ωρών που έχει ανάγκη να κοιμηθεί και της ώρας που θα πρέπει να ξαπλώσει. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε με συνέπεια την ώρα που θα ξυπνά και να μην το αφήνετε να κοιμάται περισσότερο, όπως τις μέρες που δεν έχει σχολείο, καθώς έτσι δεν θα διαταραχθεί το πρόγραμμα ύπνου του.

*Κλείστε τις οθόνες τουλάχιστον 2 ώρες πριν

Η μελατονίνη αποτελεί σημαντικό κομμάτι των κύκλων ύπνου-αφύπνισης. Όταν τα επίπεδα μελατονίνης είναι στο υψηλότερο επίπεδο, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται έντονη υπνηλία και να έτοιμοι για ύπνο. Επιστημονική μελέτη όμως, έχει διαπιστώσει ότι το μπλε φως από μια οθόνη τηλεόρασης, τηλεφώνου ή οθόνης υπολογιστή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης. Η τηλεόραση, τα παιχνίδια σε υπολογιστή ή tablet, ακόμα και η απλή περιήγηση σε ιστοσελίδες από το κινητό μπορεί να διατηρήσει το παιδί ξύπνιο για επιπλέον 30 έως και 60 λεπτά. Για αυτό θα ήταν σημαντικό οι οθόνες να μένουν εκτός δωματίου, καθώς έτσι το παιδί θα μάθει να χαλαρώνει φυσικά.

*Βοηθήστε το να χαλαρώσει

Μια άλλη ορμόνη που παίζει ρόλο στον ύπνο είναι η κορτιζόλη, επίσης γνωστή ως «ορμόνη του στρες». Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλά, τότε υπάρχει περίπτωση το παιδί να μην μπορεί να χαλαρώσει και επομένως να κοιμηθεί. Διατηρήστε τις δραστηριότητές του πριν τον ύπνο ήπιες και χαλαρωτικές για να αποφύγετε τις υπερβολικές ποσότητες κορτιζόλης. Αφού μειώσετε το άγχος ή εκτονώσετε την ένταση την οποία μπορεί να αισθάνεται τότε θα μπορεί να κοιμηθεί πιο εύκολα.