Καθώς ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο ζεστός, τείνουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο έξω στον καυτό ήλιο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κατάλληλους τρόπους για να προστατεύσουμε το μικρό μας αλλά και για να καταλάβουμε την θερμοπληξία, διακρίνοντας τα συμπτώματά της. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) η θερμοπληξία, αφενός σχετίζεται με την υψηλή θερμοκρασία και αφετέρου εκδηλώνεται όταν το σώμα δεν μπορεί πλέον να ρυθμίσει την θερμοκρασία του. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία του σώματος, αυξάνεται απότομα με τον μηχανισμό εφίδρωσης να αποτυγχάνει και το σώμα τελικά να μην μπορεί να επανέλθει.

Συμπτώματα

Η θερμοπληξία (heatstroke) είναι η πιο σοβαρή κατάσταση που σχετίζεται με τη ζέστη. Εχει να κάνει με την υπερθέρμανση (υπερθερμία) του σώματος, δηλαδή την αύξηση της θερμοκρασίας του, η οποία μπορεί να ανέβει σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα εκτός από την υπερβολική θερμοκρασία σώματος είναι το κόκκινο δέρμα και ο γρήγορος, δυνατός σφυγμός. Παράλληλα, μπορεί να εμφανιστεί ζαλάδα, σύγχυση, πονοκέφαλος, ναυτία και εμετός. Οι μυϊκές κράμπες αποτελούν συνήθως την πρώτη ένδειξη ενώ τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να περιλαμβάνουν την αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, τον γρήγορο ή έντονο καρδιακό ρυθμό, την απώλεια συνείδησης, το κόκκινο, ζεστό, ξηρό ή υγρό δέρμα.

Πώς να την αντιμετωπίσετε

Με το να αποφεύγετε τις μετακινήσεις του παιδιού τις ώρες που ο ήλιος είναι κάθετος, ιδιαίτερα τις πολύ ζεστές ημέρες. Φροντίστε επίσης να πίνει νερό (ακόμα κι αν δεν διψάει), να κάνει πολλά δροσερά ντους και να φοράει ρούχα άνετα, από φυσικά υλικά (π.χ. βαμβάκι, μετάξι), που επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα που προκαλούν μεγαλύτερη εφίδρωση και δεν απορροφούν τον ιδρώτα. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν επικοινωνήστε με τον γιατρό, για να σας δώσει οδηγίες ανάλογα με τη βαρύτητα της περίπτωσης. O καλύτερος τρόπος για να αποφύγει το παιδί τη θερμοπληξία είναι να μη μένει στον ήλιο για πολλή ώρα, να φοράει πάντα καπέλο και μάλιστα να το βρέχετε όσο βρίσκεστε στην παραλία.