Τελικά έχουν νόημα οι υφασμάτινες μάσκες ή ο μόνος λόγος να τις επιλέξουμε είναι η αδυναμία μας να ανταπεξέλθουμε οικονομικά στην αγορά χειρουργικών μασκών μιας χρήσης; Και αν επιλέξουμε τις δεύτερες, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της ατομικής μας προστασίας για το μέλλον του πλανήτη;

Έχει σημασία το είδος της μάσκας που θα επιλέξω;

Ναι. Διαφορετικοί τύποι μάσκας προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα προστασίας. Οι χειρουργικές μάσκες τύπου Ν95 είναι εκείνες που προστατεύουν περισσότερο από τον κοροναϊό, ενώ ακολουθούν οι χειρουργικές μάσκες. Ωστόσο, αυτού του είδους οι μάσκες είναι ακριβές, συμβάλλουν στη ρύπανση του περιβάλλοντος και είναι οι πλέον άβολες, τουλάχιστον όταν πρέπει να φορεθούν για πολλή ώρα. Επομένως, ακόμη και οι χώρες που έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση τους σε κάθε δημόσιο χώρο τείνουν να σημειώνουν ότι αυτές οι μάσκες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες υγείας ή άτομα που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση που κολλήσουν τον ιό.

Τα στοιχεία για τις επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες μάσκες δεν είναι εξίσου ξεκάθαρα, όμως και πάλι φαίνεται ότι συμβάλλουν στον περιορισμό της μετάδοσης κοροναϊού. Ανάλυση της Βασιλικής Εταιρείας δείχνει ότι το ίδιο ισχύει και για τις χειροποίητες υφασμάτινες μάσκες.

Πώς μπορώ να την φορέσω και να την αφαιρέσω με ασφάλεια;

Πριν φορέσετε τη μάσκα, καθαρίστε διεξοδικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με τη μάσκα και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κενά μεταξύ αυτής και του προσώπου σας. Αποφύγετε να την αγγίζετε ενώ τη φοράτε και, σε περίπτωση που πρέπει να το κάνετε, πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας. Αντικαταστήστε τη όταν την αισθανθείτε νωπή. Για να την αφαιρέσετε, πιάστε την από τα λάστιχα χωρίς να ακουμπήσετε το μπροστινό μέρος της και απορρίψτε τη άμεσα σε κλειστό κάδο ή, σε περίπτωση που είναι επαναχρησιμοποιούμενη, τοποθετήστε τη απ’ ευθείας στο πλυντήριο.

Πόσο συχνά πρέπ0ει να πλένω τη μάσκα μου;

Μετά από κάθε χρήση.

Αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον;

Πολλές από τις μάσκες που διατίθενται στο εμπόριο αποτελούνται από στρώσεις πλαστικού και είναι σχεδιασμένες για μία χρήση. Σύμφωνα με ανάλυση επιστημόνων του University College London, αν κάθε πολίτης της Βρετανίας χρησιμοποιούσε καθημερινά μια μάσκα μιας χρήσης για ένα χρόνο, θα δημιουργούνταν 66,000 επιπλέον τόνοι πλαστικών απορριμμάτων. Η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων μασκών από το γενικό πληθυσμό θα μείωνε σημαντικά τα πλαστικά απορρίμματα και τις επιπτώσεις των πολιτικών υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την ομάδα του UCL. Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι βάσει των ακριβέστερων στοιχείων στη διάθεσή τους, οι επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες εκπληρώνουν τις περισσότερες… υποχρεώσεις των μασκών μιας χρήσης χωρίς να δημιουργούν την αντίστοιχη θάλασσα σκουπιδιών.

Πηγή: www.theguardian.com