Η στιγμή που φθάνει ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας είναι σίγουρα μοναδική, «φέρει» όμως μαζί της και πολλές ευθύνες όπως και πολλές αλλαγές, με κυριότερη εκείνη που αφορά τον ρόλο σας ως μπαμπά. Είτε ο ερχομός του παιδιού αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη είτε ήταν κάτι που σχεδιάζατε και περιμένατε κάμποσο καιρό είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζετε πολλά, μπορεί και αντιφατικά συναισθήματα, από χαρά έως και έντονη ανησυχία για όλα όσα θα ακολουθήσουν. Μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένες πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε καλύτερα για τον νέο σας ρόλο ως μπαμπάς, μειώνοντας τις περιττές ανησυχίες. Αυτές περιλαμβάνουν:

1. Ξεκινήστε την έρευνά σας

Μπορεί να μην είστε η εγκυμονούσα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμμετάσχετε στην διαδικασία της εγκυμοσύνης. Δοκιμάστε λοιπόν, να ξεκινήσετε την έρευνά σας για να απαντήσετε αρχικά στις δικές σας απορίες και έπειτα να είστε σε θέση να καταλάβετε πράγματα που θα σας λέει η σύντροφό σας. Εάν η σύντροφός σας αντιμετωπίζει πρωινά συμπτώματα όπως η ζαλάδα, τότε μπορείτε να βρείτε ορισμένους τρόπους για να την βοηθήσετε να ανακουφιστεί φυσικά. Έτσι θα νιώσει ασφαλής, αφού ως μελλοντικός μπαμπάς δεν φροντίζεται μόνο εκείνη αλλά και το μωρό σας.

2. Βελτιώστε την εικόνα της υγείας σας

Πριν φτάσει το μωρό σας, θα ήταν καλό να επικεντρωθείτε και στην δική σας υγεία ως μελλοντικός μπαμπάς. Εάν καπνίζετε, η εγκυμοσύνη αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να σταματήσετε το κάπνισμα, αφού η έκθεση στον καπνό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, να αυξάνει κίνδυνο παθήσεων στα νεογέννητα. Σειρά έχουν οι διατροφικές σας συνήθειες, που θα αποτελέσουν τον μελλοντικό σας σύμμαχο, αφού ως μπαμπάς θα κληθείτε να ξυπνήσετε πολλές φορές μέσα στην νύχτα για να φροντίσετε το μωρό σας. Δοκιμάστε να προσθέσετε μερικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, που θα ενισχύσουν την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

3. Συζητήστε με την μέλλουσα μαμά

Ο χρόνος της εγκυμοσύνης αποτελεί το κατάλληλο χρονικό διάστημα για να συζητήσετε με την μέλλουσα μαμά σχετικά με τους τρόπους που θα θέλετε να οργανώσετε τα πράγματα μόλις φθάσει το νέο μέλος. Αυτό μπορεί  να περιλαμβάνει απλές επιλογές για καθημερινά ζητήματα έως και πιο σύνθετα, όπως ποια είναι τα ακριβή σχέδια για την φροντίδα του παιδιού. Είναι καλό να θυμάστε ότι όλα αυτά αποτελούν θεωρητικά σχέδια, τα οποία μπορεί να αλλάξουν με τον ερχομό του παιδιού, πράγμα που είναι με την σειρά του φυσιολογικό. Είναι όμως σημαντικό να συμφωνήσετε εξαρχής σε σοβαρότερα ζητήματα, όπως είναι εκείνα που σχετίζονται με την ασφάλεια ή την πειθαρχία του παιδιού.