Η εταιρεία μηχανικών Arup έχει σχεδιάσει parklets, υβριδικά έπιπλα δρόμου και φυτά, για να βοηθήσει τα εστιατόρια του Λίβερπουλ να ξανανοίξουν αφού είχαν κλείσει λόγω του κοροναϊού.

Η Arup συνεργάστηκε με το δημοτικό συμβούλιο και το Meristem Design για την ανάπτυξη του σχεδίου, που ονομάζεται Liverpool Without Walls.

Τι περιλαμβάνουν τα σχέδια;

«Τα παρκάκια («parklets») ανοίγουν μαζί για τη δημιουργία εξωτερικών χώρων καθισμάτων κατασκευασμένα από σκληρό ξύλο, το οποίο συνδέεται το ένα με το άλλο με φυτά και γυαλί perspex»

«Τα φορητά πάρκα έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρονται εύκολα, να καθαρίζονται και να πλένονται επίσης εύκολα επειδή σύνιστανται από εύκαμπτα έπιπλα που μπορούν εύκολα να μετακινηθούν», δήλωσε ο Jonathan Mottershead του Arup.

«Τα καθίσματα που είναι σε στυλ καφετέριας θα στοιβάζονται εύκολα για καθαρισμό», είπε στο Dezeen. «Αυτό θα επιτρέψει επίσης στις επιχειρήσεις να διαχειριστούν τις αποστάσεις των πελατών πιο ευέλικτα».

Από τις 4 Ιουλίου, το πρώτο από τα εννέα πάρκα θα εγκατασταθεί στην οδό Bold, μια λεωφόρο στην πόλη με πολλά μπαρ και καφετέριες.

Από τις 4 Ιουλίου στα περισσότερα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, θα επιτρέπεται να ανοίγουν παμπ, εστιατόρια και καφετέριες ως μέρος των αλλαγών στους κανόνες του «lock-down» της χώρας. Ωστόσο, μόνο ομάδες που αποτελούνται από μέλη δύο νοικοκυριών θα μπορούν να κάθονται στο εσωτερικό ενώ τρώνε έξω.

Λειτουργικότητα και χρησιμότητα

Ομάδες έως έξι ατόμων που δεν προέρχονται από το ίδιο νοικοκυριό μπορούν να συγκεντρωθούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό σημαίνει ότι οι χώροι θα χρειάζονται περισσότερα υπαίθρια καθίσματα και τρόπους να διατηρούν τους πελάτες σε μια ασφαλή απόσταση.

«Θεωρήσαμε ότι θα μπορούσαμε εύκολα να πάρουμε τον σχεδιασμό και να τον προσαρμόσουμε ώστε να είναι ασφαλές να ανταποκρίνεται στις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης, για να βοηθήσουμε να δώσουμε στα μπαρ, τα εστιατόρια και τις καφετέριες στο Λίβερπουλ υπαίθριο χώρο», δήλωσε ο Mottershead.

Η Arup έχει σχεδιάσει τέσσερις διαφορετικούς τύπους parklet για το Λίβερπουλ, που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε χώρους στάθμευσης, σε πεζοδρόμια, δρόμους και σε μεγαλύτερους ανοιχτούς χώρους.

Τα parklets ενδεικτικά

Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν πώς είναι γενικά και δε σχετίζονται με την εταιρεία Arup.  

Πηγή: dezeen.com