Τα παιδιά στην προσχολική ιδιαίτερα ηλικία έχουν την τάση να διαμορφώνουν νέες φιλίες και να θέλουν να περνούν χρόνο με τους φίλους τους, γρήγορα όμως μπορεί να γίνουν απότομα ή και επιθετικά αναφορικά με τα παιχνίδια τους και οτιδήποτε άλλο τους ανήκει. Μία από τις συνηθέστερες φράσεις που μπορεί να πουν μετά το χαρακτηριστικό «όχι» είναι η εκκωφαντική φράση «μα αυτό είναι δικό μου». Πώς μπορούμε λοιπόν να ενθαρρύνουμε το παιδί να μοιράζεται τα πράγματά του; Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε εξαρχής ότι η γενναιοδωρία και η ενσυναίσθηση αποτελούν αξίες, που το παιδί χρειάζεται χρόνο για να αντιληφθεί αλλά και για να καλλιεργήσει. Αυτά που μπορείτε να κάνετε εσείς για να το ενθαρρύνετε περιλαμβάνουν:

*Να είστε το καλό παράδειγμα

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει το παιδί είναι μέσα από το παράδειγμα, οπότε θα ήταν καλό να σας βλέπει να μοιράζεστε πράγματα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Δείξτε του ότι μέσα από απλές και καθημερινές συνήθειες μπορείτε να μοιραστείτε από δουλειές του σπιτιού έως και το γεύμα που θα απολαύσετε όλοι μαζί. Αφού το παιδί σας δει να μοιράζεστε, δοκιμάστε να το ρωτήσετε αν θα ήθελε να μοιραστεί κάτι δικό του μαζί σας, με τα αδέλφια του ή τους φίλους του. Αν το κάνει, επιβραβεύστε το με τα καλά και ενθαρρυντικά σας λόγια, καθώς η επιβράβευση ενισχύει τις πιθανότητες επανάληψης της συγκεκριμένης συμπεριφοράς.

*Προετοιμασία

Θα ήταν καλό να βοηθήσετε το παιδί, προετοιμάζοντάς το πριν να βρεθείτε με τους φίλους του. Εάν θα είστε οι οικοδεσπότες, αφήστε το παιδί να τοποθετήσει σε ασφαλές σημείο ένα παιχνίδι που πραγματικά δεν θέλει να μοιραστεί με κανένα φίλο του. Στη συνέχεια, εξηγήστε του ότι τα υπόλοιπα παιχνίδια που έχει είναι για να το απολαύσουν όλοι, αφού θα παίζουν όλοι μαζί. Στην περίπτωση που θα πάτε στο σπίτι φίλου του, δοκιμάστε να συζητήσετε εκ των προτέρων σχετικά με το τι να περιμένει, υπενθυμίζοντας του ότι θα πρέπει να είναι ευγενικό και συγκαταβατικό με τους φίλους του.

*Επιβραβεύστε την ευγενική συμπεριφορά

Όσο σημαντικό είναι να παρεμβαίνετε ομαλά για να διορθώσετε μια λιγότερο επιθυμητή συμπεριφορά, άλλο τόσο είναι να επιβραβεύετε την καλή και ευγενική του συμπεριφορά. Όταν δείτε ότι το μικρό σας μοιράζεται τα παιχνίδια του με κάποιο άλλο παιδί, επιβραβεύσετε το χρησιμοποιώντας θετικά λόγια και δηλώστε του πόσο υπερήφανοι είστε για την καλή του συμπεριφορά.