Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στις αγαπημένες τους συνήθειες. Ωστόσο, η επιστροφή δεν είναι τόσο απλή, αφού πλέον θα πρέπει να προσέχουμε ακόμα περισσότερο για να παραμείνουμε ασφαλείς ενάντια στην διαρκή απειλή του νέου κοροναϊού.

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη φέρνει στο φως νέα δεδομένα για την προστατευτική ιδιότητα της μάσκας. Γνωρίζαμε ότι φορώντας την μάσκα «φρενάρουμε» την εξάπλωση του κοροναϊού, προστατεύοντας τους γύρω μας, ταυτόχρονα όμως προστατεύει και εκείνον που την φορά την εισπνοή μολυσμένων σωματιδίων. Το κυριότερο όφελος της χρήσης μάσκας, σύμφωνα με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αφορά στον περιορισμό των σωματιδίων του βήχα, του φτερνίσματος ή και της έντονης ομιλίας από το άτομο που έχει μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό. Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι εκείνος που φορά την μάσκα μπορεί να προστατευθεί εξίσου, καθώς εισπνέει μικρότερες «ποσότητες» του ιού. Καθώς τα μολυσμένα αερολύματα που εισπνέονται μειώνονται, η εκδήλωση της ασθένειας ενδεχομένως να είναι πιο ήπια, αποτρέποντας ακόμα και τους θανάτους, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

«Θεωρία του ιογενούς μολύσματος»

Η Δρ Monica Gandhi, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Γενικό Νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο και συν-συγγραφέας της έρευνας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εάν φοράτε την μάσκα σας και εκτεθείτε στον κοροναϊό, θα εισπνεύσετε πιο μικρές ποσότητες του ιού κι έτσι είναι πιθανότερο, εάν κολλήσετε, να εμφανίσετε πιο ήπια ή και καθόλου συμπτώματα». Η ερευνητική ομάδα εστίασε σε αυτό που ονόμασε στην συνέχεια ως «θεωρία του ιογενούς μολύσματος», με το μόλυσμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, να αποτελεί την «ποσότητα» ή την «δόση» του ιού, στην οποία εκτίθεται κάποιος. Όσο υψηλότερο είναι αυτό, τόσο πιο πιθανό το άτομο να μολυνθεί. Μια χαμηλότερη αρχική «δόση» του κορανοϊού δίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα καλύτερες πιθανότητες καταπολέμησης της νόσου.