Νέα δεδομένα: Έξι διαφορετικοί τύποι κοροναϊού

Έξι διαφορετικούς τύπους κοροναϊού και έξι ομάδες συμπτωμάτων φέρνει στο φως νέα επιστημονική μελέτη.
30 Ιουλίου 2020 | 12:27

Νέα στοιχεία για τον κοροναϊό έφερε μία νέα μελέτη, η οποία διαπίστωσε πως δεν υπάρχει μόνο ένας τύπος του κοροναϊού, αλλά… έξι.

Η μελέτη που φέρνει στο φως το cbs βασίστηκε σε δεδομένα από εφαρμογή παρακολούθησης συμπτωμάτων.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το King’s College London  μελέτησαν δεδομένα από περίπου 1.600 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ που καταγράφουν τακτικά τα συμπτώματά τους στην εφαρμογή COVID Symptom Tracker τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Πέρα από τα βασικά συμπτώματα που εξετάζουν πάντα οι γιατροί σε κρούσματα του κοροναϊού, η μελέτη τονίζει πως οι παρακάτω έξι διαφορετικοί «τύποι» του COVID-19 μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη σοβαρότητα και να συνοδεύονται από το δικό τους σύνολο συμπτωμάτων.

Ποιοι είναι οι έξι ομάδες συμπτωμάτων που αναφέρονται στη μελέτη

Γρίπη χωρίς πυρετό:  Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, μυϊκοί πόνοι, βήχας, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, χωρίς πυρετό. Οι ασθενείς σε αυτό το επίπεδο έχουν πιθανότητα 1,5% να χρειαστούν αναπνευστική υποστήριξη όπως οξυγόνο ή αναπνευστήρα.

  • Γρίπη με πυρετό:  Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, βήχας, πονόλαιμος, βραχνάδα, πυρετός, απώλεια όρεξης. Οι ερευνητές λένε ότι περίπου το 4,4% των ασθενών σε αυτό το επίπεδο χρειάστηκε υποστήριξη αναπνοής.
  • Γαστρεντερικό:  Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, απώλεια όρεξης, διάρροια, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, χωρίς βήχα.  Περίπου 3,3% χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.
  • Σοβαρό επίπεδο 1, κόπωση:  Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πόνος στο στήθος, κόπωση.  Οι ασθενείς σε αυτό το επίπεδο χρειάζονταν αναπνευστική υποστήριξη με ρυθμό 8,6%.
  • Σοβαρό επίπεδο δύο, σύγχυση:  Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, κόπωση, σύγχυση, μυϊκός πόνος. Σχεδόν 10% των ασθενών σε αυτό το επίπεδο χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.
  • Σοβαρό επίπεδο τρία, κοιλιακό και αναπνευστικό:  Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, κόπωση, σύγχυση, μυϊκός πόνος, δύσπνοια, διάρροια, κοιλιακό άλγος. Πρόκειται για τον πιο σοβαρό τύπο.  Σχεδόν το 20% αυτών των ασθενών χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.

Οι ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσαν επίσης ότι μόνο το 16% των ασθενών με COVID-19 τύπου 1 χρειάστηκε νοσηλεία, σε σύγκριση με σχεδόν τους μισούς ασθενείς με τύπο έξι.

Οι ειδικοί της έρευνας τονίζουν πως οι ασθενείς που έχουν τα συμπτώματα των τελευταίων τριών τύπων είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συγκριτικά με τους ασθενείς των πρώτων τριών.

Πλεονεκτήματα και δυνατότητες

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψη, που μελετάται περαιτέρω, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη των τύπων φροντίδας των ασθενών με COVID-19 και να δώσουν στους γιατρούς τη δυνατότητα να προβλέψουν ποιοι ασθενείς θα εμπίπτουν σε κάθε κατηγορία.

Η παραπάνω ανακάλυψη θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει νέες οδούς για το πώς  οι γιατροί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καλύτερα μεμονωμένους ασθενείς με κοροναϊός και κατ΄ επέκταση πώς να τους περιθάλψουν.

 

Πρόσφατα Άρθρα
Φίδια εμφανίστηκαν σε νηπιαγωγείο της Θεσσαλονίκης – Ανήσυχοι οι γονείς 6 Μαΐου 2026, 14:30
Καιρός: Καλοκαιρινό το σκηνικό τις επόμενες μέρες 4 Μαΐου 2026, 14:11
Τι καιρό θα έχει την Πρωτομαγιά; 30 Απριλίου 2026, 14:52
Θρήνος στην Ηλεία για τον 13χρονο που σκοτώθηκε με πατίνι 30 Απριλίου 2026, 08:38
Μαγνησία: Αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν άντεχε τον χαμό της κόρης της – Την εντόπισε ο γιος της 29 Απριλίου 2026, 11:13
Πειραματικά σχολεία: Σήμερα η κλήρωση – Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις στα Πρότυπα 24 Απριλίου 2026, 12:37
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρή βρέθηκε η 43χρονη με τραύμα από πυροβολισμό 22 Απριλίου 2026, 18:21
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Τη Δευτέρα ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν 22 Απριλίου 2026, 17:12
Ηράκλειο: Αγωνία για την εξαφάνιση 43χρονης μητέρας 21 Απριλίου 2026, 12:04
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την 13χρονη που έπεσε από μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι 21 Απριλίου 2026, 08:26
Χαϊδάρι: 13χρονη έπεσε από μπαλκόνι σχολείου 20 Απριλίου 2026, 15:57
Δημογραφικό: Πόσοι θα είναι οι Έλληνες το 2100; Οι ανασταλτικοί παράγοντες για την απόκτηση παιδιών 20 Απριλίου 2026, 08:45
Λιοσίων: Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις η 16χρονη που παρασύρθηκε – Ξεσπά η μητέρα της 20 Απριλίου 2026, 08:33
EΕ: «Κολλημένοι» με τα social media οι έφηβοι; 19 Απριλίου 2026, 14:18
Από το Ψυχικό η 17χρονη που βρέθηκε νεκρή στη Διώρυγα – Την αναζητούσαν οι γονείς της 17 Απριλίου 2026, 18:45
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version