Η περίπτωση μιας γυναίκας από το Βέλγιο που πίστευε ότι ήταν κοτόπουλο αναφέρεται από ψυχιάτρους ως παράδειγμα μιας ψυχικής ασθένειας που ενδέχεται να υποκαταγράφονται όπως η κατάθλιψη.

Η 54χρονη γυναίκα, η οποία δεν έχει ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών είχε βρεθεί από τον αδερφό της στον κήπο του σπιτιού της, να κακαρίζει και να φουσκώνει τα μάγουλά της, λίγο πριν… λαλήσει σαν κόκορας.

Φτάνοντας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, η γυναίκα είχε εκφράσει την πεποίθησή της και είχε αναφερθεί στον νέο τρόπο με τον οποίο αισθανόταν τα άκρα της.

Μετά από μια κρίση σπασμών, οι σκέψεις σταμάτησαν να βασανίζουν τη γυναίκα, η οποία λέγεται ότι ντρέπεται για το επεισόδιο, το οποίο δεν μπορεί να επαναφέρει στη μνήμη της.

Ερευνητές του KU Leuven, ενός πανεπιστημίου της φλαμανδικής πόλης, γράφοντας σε επιστημονικό περιοδικό, υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους περιπτώσεις ζωανθρωπίας, κατά τις οποίες ένα άτομο πιστεύει πως είναι ζώο, υποκαταγράφονται, εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στο να εξηγήσουν τις σκέψεις τους.

Υπάρχουν μόλις 56 περιγραφές περιπτώσεων στην ιστορική και ιατρική βιβλιογραφία από το 1850 έως το 2012.

 

Ασθενείς έχουν αναφέρει ότι πιστεύουν πως είναι σκύλοι, λιοντάρια, τίγρεις, ύαινες, καρχαρίες, κροκόδειλοι, βάτραχοι, βόδια, γάτες, χήνες, ρινόκεροι, λαγοί, άλογα, φίδια, πτηνά, αγριογούρουνα, ποντίκια και μέλισσες.

Η γυναίκα που αναφέρουν οι ερευνητές ήταν σε σχέση επί δύο δεκαετίες και είχε σταθερή δουλειά σε φαρμακείο, στο οποίο και συνέχισε να εργάζεται ένα χρόνο αργότερα.

Υπέφερε από κατάθλιψη μετά το θάνατο μέλους της οικογένειάς της και η κατάστασή της ήταν συνηθισμένη μεταξύ των συγγενών της.

Το επιστημονικό άρθρο συνδέει γενικώς την κατάστασή της σε υποκείμενα ψυχιατρικά νοσήματα, όπως η σχιζοφρένεια, η ψυχωσική κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή διάθεσης. Τα συμπτώματα της ζωανθρωπίας συνήθως διαρκούν από μία ώρα έως και αρκετές δεκαετίες. Οι ψευδαισθήσεις λέγεται ότι είναι πιο συνηθισμένες σε επαρχιακές και μη-βιομηχανοποιημένες περιοχές.

Όταν υφίστανται αλλαγές στην αίσθηση των άκρων του ασθενούς, οι ψυχίατροι προτείνουν εγκεφαλογράφημα.

Οι συγγραφείς του άρθρου αναφέρουν ότι το πρόβλημα δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. «Η κλινική ζωανθρωπία, ή η πεποίθηση πως κάποιος έχει μετατραπεί σε ζώο, είναι μια σπάνια ψευδαίσθηση», γράφουν. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την παθογένειά της. Η ψευδαίσθηση μπορεί να προκύψει εξαιτίας κάποιας υποκείμενης ψυχιατρικής διαταραχής, όμως μπορεί να είναι και δευτερεύουσα επίπτωση δομικών ή λειτουργικών διαταραχών του εγκεφάλου».

Πηγή: www.theguardian.com