Τα γερά κόκαλα κατά την παιδική ηλικία θέτουν τα θεμέλια για την υγεία των οστών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής. Χτίζουμε σχεδόν όλη μας την οστική πυκνότητα όταν είμαστε παιδιά και έφηβοι, με την διαδικασία διαμόρφωσης των οστών να ολοκληρώνεται περίπου στο εικοστό έτος της ηλικίας ενός ατόμου. Ως ενήλικες, εξακολουθούμε να αντικαθιστούμε παλιά με νέα οστά, ωστόσο αυτή η διαδικασία τείνει να συμβαίνει πιο αργά, που συνδυαστικά με την φθορά του χρόνου μπορεί να οδηγήσει στην εξασθένισή τους.Τα παιδιά με ισχυρά οστά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν την αδυναμία των οστών αργότερα στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Τρία βασικά συστατικά για υγιή οστά και αυτά δεν θα πρέπει να λείπουν και από την καθημερινότητα του παιδιού. Αυτά είναι το ασβέστιο, η βιταμίνη D και η συχνή σωματική άσκηση.

Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που είναι γνωστό για την οικοδόμηση υγιών και ισχυρών οστών. Βρίσκεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, φασόλια, μερικούς ξηρούς καρπούς και σπόρους, και φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Προστίθεται επίσης συχνά σε τρόφιμα όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή τα δημητριακά. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να χρειάζονται 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών κάθε μέρα, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να χρειάζονται 4 μερίδες.

Βόλτα για βιταμίνη D

Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να πάρετε τα παιδιά και να κάνετε μια βόλτα στον ήλιο. Η βιταμίνη D δεν είναι τυχαίο που είναι γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου» αφού ο οργανισμός την συνθέτει κυρίως κατά την έκθεση μας στον ήλιο. Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη διατήρηση ενός γερού σκελετού, με τις ευεργετικές της ιδιότητες να «επεκτείνονται» ακόμα και στον μηχανισμό της όρασης.

Γυμναστική για γερά κόκαλα

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να γυμνάζονται τακτικά, αφού οι μυς γίνονται γίνονται πιο δυνατοί όσο περισσότερο τους χρησιμοποιούμε, πράγμα που ισχύει και για τα κόκαλα. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, τα άλματα και η αναρρίχηση θεωρούνται καλές για την διαμόρφωση υγιών οστών. Δραστηριότητες όπως το κολύμπι από την άλλη, ιδανικό της εποχής, δεν δημιουργούν πίεση από το βάρος, είναι ιδανικό για τη γενική υγεία του σώματος. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι ενεργητικό και ότι γυμνάζεται για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα.