Αρκετοί μπαμπάδες δεν μπορούν να συνδεθούν αμέσως με το νεογέννητο. Ίσως ο σύζυγός σας να φοβάται να ασχοληθεί με κάτι τόσο εύθραυστο, ανησυχώντας ότι μπορεί πραγματικά να σπάσει το μωρό σας ή ίσως απλά νιώθει ότι είναι ανόητο να μιλάει σε ένα βρέφος που δεν τον καταλαβαίνει. Όποια και αν είναι η περίπτωση, μην αποθαρρυνθείτε ούτε εσείς ούτε εκείνος.

Πώς μπορεί να δεθεί ο μπαμπάς με το μωρό

 

 

*Η δύναμη της αγκαλιάς

 

Αυτή η πρόσωπο με πρόσωπο επαφή είναι πολύ σημαντική για τη σχέση του μπαμπά με το μωρό, αφού έτσι το νεογέννητο μαθαίνει το πρόσωπό του, τη μυρωδιά του και κατανοεί τις εκφράσεις του. Το αίσθημα ασφάλειας που προσφέρει η αγκαλιά είναι εξίσου σημαντικό. Παράλληλα, ο νέος μπαμπάς θα νιώσει το δέσιμο με το μωρό του. Εάν μάλιστα ο μπαμπάς μπορεί να κάνει αγκαλιές με το μωρό να ακουμπά στο γυμνό στήθος του, ακόμη καλύτερα.

*Υπεύθυνος νυχτερινής βάρδιας

 

Ο σύντροφός σας μπορεί να γίνει υπεύθυνος για τη νυχτερινή βάρδια και να σηκώνεται από το κρεβάτι για να ταΐσει το μωρό με το μπιμπερό ή να το φροντίσει. Ίσως να είναι δύσκολο να εκτιμήσει αυτόν τον χρόνο με το μωρό αν είναι γκρινιάρης, αλλά πραγματικά αξίζει την προσπάθεια, αφού μέσα στην ησυχία της νύχτας, μπορεί να χαλαρώσει μαζί με το μωρό σας.

*Μαζί και στο πρωινό ξύπνημα

 

Τα μωρά έχουν συνήθως καλύτερη διάθεση το πρωί από ό, τι όταν ο σύζυγός σας επιστρέφει στο σπίτι από τη δουλειά. Σκεφτείτε τα πρωινά ως την ιδιαίτερη ώρα τους: ο μπαμπάς μπορεί να είναι εκείνος που θα ταΐσει το μωρό νωρίς το πρωί, ώστε εσείς να ξεκουραστείτε μισή ώρα επιπλέον. Με αυτόν τον τρόπο, θα συνδεθεί με το μωρό και παράλληλα θα σας ξεκουράσει.

*Περισσότερες ευκαιρίες για σύνδεση

 

Εάν μπορείτε να αντλήσετε μητρικό γάλα ή εάν το μωρό τρέφεται με φόρμουλα, ο μπαμπάς μπορεί να χαλαρώσει κοιτάζοντας το μωρό  όση ώρα το ταΐζει. Άλλωστε, μερικές φορές, τα μωρά ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και πιστεύουν ότι πρέπει να φάνε, ενώ στην πραγματικότητα πρέπει απλά να χαλαρώσουν και να αποκοιμηθούν πάλι. Ο σύζυγός σας μπορεί επίσης να αναλάβει την αλλαγή της πάνας. Παράλληλα, μπορεί να τραγουδάει ή να γαργαλάει το μωρό, δημιουργώντας έτσι τη δική τους ρουτίνα.

Να θυμάστε ότι…

 

Όσο περισσότερο συμμετέχει ο νέος μπαμπάς στη φροντίδα και τη ρουτίνα του μωρού τόσο περισσότερο θα δένεται μαζί του. Κάθε γονιός χρειάζεται τον χρόνο του μέχρι να συνδεθεί με το νεογέννητο, επομένως μην απογοητεύεστε. Βασική προϋπόθεση είναι ο σύντροφός σας να έχει τη διάθεση να χτίσει μια καλή σχέση με το μωρό και να βλέπει τον ρόλο του ως βασικό, όχι ως επικουρικό. Από εκεί και πέρα, σιγά σιγά θα βρίσκετε τις ισορροπίες σας ως νέα οικογένεια. Μη διστάσετε να μοιραστείτε με ηρεμία τις ανησυχίες σας με τον σύζυγό σας. Ίσως απλά χρειάζεται λίγη ενθάρρυνση και ο ίδιος.