Τα γενέθλιά του γιόρτασε ο Σον Κόνερι την Τρίτη 25 Αυγούστου και όπως ήταν φυσικό οι ευχές και τα κομπλιμέντα έπεσαν «βροχή».

Ευχές για τα 90ά γενέθλιά του έλαβε ο Τζέιμς Μποντ, κατά κόσμον Σον Κόνερι, από το πρώτο κορίτσι του, την Ούρσουλα Άντρες:

«Για μένα είσαι και θα παραμείνεις ο καλύτερος για πάντα», έγραψε η 84χρονη ηθοποιός, σε ευχετήρια κάρτα που του έστειλε, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Blick» της Ζυρίχης, με αφορμή τα γενέθλια του Σον Κόνερι.

«Μας συνδέει ακόμα φιλία. Εάν τόσοι πολλοί άνθρωποι αγαπούν ακόμα τον Μποντ σήμερα και παρακολουθούν τις ταινίες, είναι επειδή ήσουν τόσο καλός!», γράφει επίσης η Ούρσουλα Άντρες, η οποία ζει κοντά στη Ρώμη εδώ και πολύ καιρό.

Ο Σον Κόνερι ο οποίος πρόσφατα αναδείχθηκε από τους Βρετανούς, ως ο πιο επιτυχημένος Τζέιμς Μποντ όλων των εποχών, γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1930 στη Σκωτία.

 

Είναι φυσικά, ο πρώτος επίσημος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ. Πρωταγωνίστησε σε επτά συνολικά ταινίες στο ρόλο του μυστικού πράκτορα 007:

  • Τζέιμς Μποντ εναντίον Δόκτωρος Νο (Dr No., 1962)
  • Από τη Ρωσία με Αγάπη (From Russia with love, 1963)
  • Επιχείρηση Χρυσοδάχτυλος (Goldfinger, 1964)
  • Επιχείρηση Κεραυνός (Thunderball, 1965)
  • Ζεις μονάχα δυο φορές (You only live twice, 1967)
  • Τα Διαμάντια είναι παντοτινά (Diamonds are forever, 1971)
  • Ποτέ μην ξαναπείς ποτέ (Never say never again – (1983)

Ο Κόνερι κατέχει πληθώρα βραβείων και διακρίσεων, ανάμεσα τους και το Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου για την ταινία Οι Αδιάφθοροι (The Untouchables).

 

Τον Ιούλιο του 2000 ανακηρύχθηκε σε ιππότη από την βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Το πρώτο του επάγγελμα ήταν γαλατάς στο Εδιμβούργο.

Ακολούθως κατατάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό, αλλά απολύθηκε λόγω προβλημάτων υγείας και επέστρεψε στην παλιά του δουλειά κάνοντας διάφορες εργασίες όπως οδηγός λεωφορείου, εργάτης, μοντέλο για το κολέγιο Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου, στιλβωτής φέρετρων και μπόντι μπίλντερ.

Ο εντυπωσιακός ηθοποιός πρωτοανακαλύφθηκε από τους Χάρι Σάλτζμαν και Άλμπερτ Μπρόκολι, μετά την άρνηση άλλων υποψήφιων ηθοποιών για το ρόλο του Μποντ, μεταξύ των οποίων ο Ντέιβιντ Νίβεν (ο οποίος αργότερα έπαιξε τον Μποντ στην παρωδία του 1967 Casino Royale), ο Κάρι Γκραντ και ο Τζέιμς Μέισον.

Ο χαμηλός προϋπολογισμός ανάγκασε τους παραγωγούς να προσλάβουν ένα άγνωστο ηθοποιό.
Ο δημιουργός του Τζέιμς Μποντ, Ίαν Φλέμινγκ, δεν ήταν ευχαριστημένος με την επιλογή του Κόνερι για την ενσάρκωση του ήρωά του, καθώς θεωρούσε ότι λόγω της φυσικής του διάπλασης και του παρουσιαστικού του δεν θα φαινόταν τόσο εκλεπτυσμένος.

Ωστόσο, άλλαξε γνώμη μετά την πρεμιέρα της πρώτης ταινίας, “Τζέιμς Μποντ εναντίον Δρ. Νο”, και εντυπωσιάστηκε τόσο που εμπνεύστηκε μια σκωτο-ελβετική καταγωγή για τον Τζέιμς Μποντ που ξεπηδούσε από τις σελίδες των επόμενων μυθιστορημάτων του.

Ο Σον Κόνερι έχει πλέον εγκατέλειψε τις κινηματογραφικές παραγωγές και κάνει σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις.