Η γυμναστική προσφέρει σημαντικά οφέλη στο σώμα και το μυαλό μας: τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνει τη μυϊκή μας μάζα, βελτιώνει την αντοχή μας, «ανεβάζει» τη διάθεσή μας και μας βοηθά να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Ωστόσο, δεν αρκεί να γυμνάζεστε για να δείτε την επιθυμητή διαφορά στο σώμα σας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ορισμένα συνηθισμένα λάθη που είναι ικανά να καταστρέψουν μια προπόνηση. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

*Δεν ενυδατώνετε τον οργανισμό σας μετά την προπόνηση

 

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης ιδρώνετε και με αυτόν τον τρόπο χάνετε υγρά. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά τη γυμναστική να καλύπτετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε ενυδάτωση πίνοντας νερό. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, ακόμη και μια ελαφριά αφυδάτωση της τάξεως του 2-3% είναι αρκετή για να μειώσει τις πνευματικές και σωματικές σας επιδόσεις. Γι’ αυτό φροντίστε να μένετε ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να αναπληρώνετε τα υγρά που χάνετε μέσω της εφίδρωσης.

*Εκτελείτε λάθος τις ασκήσεις

 

Ειδικά αν είστε αρχάριοι θα πρέπει να γυμνάζεστε πάντα με την καθοδήγηση ενός γυμναστή, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας παρακολουθεί και να σας διορθώνει. Όταν εκτελείτε λάθος μια άσκηση μπορεί απλά να μη δείτε το επιθυμητό αποτέλεσμα στην περιοχή που γυμνάζετε ή ακόμη και να τραυματιστείτε.

*Πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας

 

Η περισσότερη και πιο έντονη γυμναστική δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με μεγαλύτερη βελτίωση. Πολλές φορές, στην προσπάθειά σας να δείτε άμεσα αποτελέσματα, πιέζετε τον εαυτό σας περισσότερο από όσο αντέχει. Με αυτόν τον τρόπο όμως υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθείτε ή να βάλετε τον οργανισμό σας σε μία κατάσταση στρες, κάτι το οποίο μπορεί να απορρυθμίσει τις ορμόνες σας και τον μεταβολισμό σας. Αποφύγετε, λοιπόν, τις υπερβολές και δώστε στον οργανισμό σας χρόνο να ξεκουραστεί. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να εναλλάσετε τις έντονες προπονήσεις με πιο ήπιες, όπως η γιόγκα.

*Τρώτε χωρίς μέτρο μετά την προπόνηση

 

Αν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, θα πρέπει να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την τακτική γυμναστική. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι ασκούμενοι να υπερεκτιμούν τις θερμίδες που καίνει κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης και στη συνέχεια να νομίζουν ότι έχουν το «ελεύθερο» να φάνε όσο θέλουν. Με αυτό το σκεπτικό όμως είναι πολύ πιθανό να οδηγηθείτε σε υπερκατανάλωση τροφής και κατ’ επέκταση σε αύξηση του βάρους σας.

*Παραλείπετε την προθέρμανση

 

Η προθέρμανση είναι βασικό κομμάτι μιας προπόνησης. Πολλοί άνθρωποι την ξεχνούν, την προσπερνούν ή δεν την κάνουν σωστά. Παραλείποντας όμως την προθέρμανση και ξεκινώντας κατευθείαν ένα πρόγραμμα άσκησης σε υψηλή ένταση, κινδυνεύετε να τραυματιστείτε. Aφιερώστε, λοιπόν, λίγα λεπτά στο ζέσταμα του σώματός σας, έτσι ώστε να προετοιμάσετε το καρδιοκυκλοφορικό, αλλά και το μυοσκελετικό σας σύστημα για τις όποιες επιβαρύνσεις θα δεχτεί στη συνέχεια.

*…και τις διατάσεις

 

Ένα άλλο κομμάτι της προπόνησης που πολλοί παραλείπουν είναι οι διατατικές ασκήσεις, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές με την προθέρμανση. Οι διατάσεις θα πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο που οι μύες και οι τένοντες να αποκτούν την απαραίτητη ελαστικότητα ώστε οι ασκήσεις να γίνονται καλύτερα, αλλά και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Ένα ακόμη συνηθισμένο λάθος αφορά τη σειρά που γίνονται: οι διατάσεις πρέπει να γίνονται όχι πριν αλλά μετά την προθέρμανση και στο τέλος του προγράμματος, για να αποφεύγονται τα «πιασίματα».