Άρχισαν εκ νέου οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού που πραγματοποιούνται από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ρυθμιστική Αρχή Υγείας (MHRA) της Βρετανίας έδωσε το «πράσινο φως», σημειώνοντας πως πλέον ήταν ασφαλές να προχωρήσουν οι δοκιμές.

Υπενθυμίζεται πως οι δοκιμές του πειραματικού εμβολίου που βρίσκεται στα τελευταία στάδια ανεστάλησαν αυτή την εβδομάδα εξαιτίας ανεξήγητης ασθένειας σε συμμετέχοντα στην έρευνα.

Σημειώνεται ότι η φαρμακευτική εταιρεία έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου AZD1222 ενάντια του Covid-19. Από αυτή την ποσότητα στην Ελλάδα αναλογούν 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, τις οποίες θα λάβει σε επτά τμηματικές παραδόσεις. 

 Τι έπαθε ο εθελοντής που έκανε το πειραματικό εμβόλιο

Η εμφάνιση εγκάρσιας μυελίτιδας σε έναν από τους εθελοντές ήταν η αιτία της διακοπής των κλινικών δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, που επικαλούνται πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση, ένας από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου στην Βρετανία διαγνώσθηκε με εγκάρσια μυελίτιδα, φλεγμονικό σύνδρομο του νωτιαίου μυελού που συχνά προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Δεν έχει αποσαφηνισθεί αν η εμφάνιση της νόσου συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με το Stat News, ο ασθενής αναμένεται να αναρρώσει.

Το εμβόλιο έχει χαρακτηρισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως το πλέον υποσχόμενο υποψήφιο εμβόλιο για την Covid-19 και το πλέον προχωρημένο στην διαδικασία ανάπτυξης.