Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εντείνουν την επιτήρηση για ενδεχόμενα ξεσπάσματα της γρίπης των πτηνών σε άγρια και οικόσιτα πτηνά, δήλωσε σήμερα η Ε.Ε.

Η ασθένεια είναι πολύ μεταδοτική μεταξύ των πτηνών αλλά ο κίνδυνος μετάδοσής της στους ανθρώπους θεωρείται χαμηλός, ανέφεραν οι υπηρεσίες υγείας και τροφίμων της ΕΕ σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε καθώς η ήπειρος προσπαθεί να καταπολεμήσει μια νέα αύξηση των μολύνσεων κοροναϊός.

«Οι χώρες μέλη της ΕΕ καλούνται να εντείνουν τα μέτρα επιτήρησης και βιοασφάλειας προκειμένου να προστατευθούν από ενδεχόμενα νέα ξεσπάσματα της γρίπης των πτηνών φέτος», αναφέρεται στην έκθεση.

Η προειδοποίηση ακολουθεί ξεσπάσματα τους τελευταίους μήνες ανάμεσα σε άγρια και οικόσιτα πτηνά στη δυτική Ρωσία και το Καζακστάν, τα οποία βρίσκονται στις φθινοπωρινές μεταναστευτικές διαδρομές που κατευθύνονται στην Ευρώπη.

Η μετάδοση στους ανθρώπους είναι σπάνια, αλλά έχει συμβεί στο παρελθόν και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

«Ο κίνδυνος μετάδοσης ιών γρίπης των πτηνών στο γενικό κοινό στην Ευρώπη παραμένει πολύ χαμηλός», προστίθεται στην έκθεση.

«Ωστόσο, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε ανθρώπους, συνιστάται στους πολίτες να μην έρχονται σε επαφή με νεκρά πτηνά χωρίς να φορούν τον κατάλληλο προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ