Μόλις πάρετε απόφαση να ξεκινήσετε τη γυμναστική, πιθανότατα θα «βομβαρδιστείτε» από πολλές fitness συμβουλές. Και ενώ όταν οι συμβουλές προέρχονται από ειδικούς είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενες, όταν βασίζονται απλώς σε διαδεδομένους μύθους μόνο εμπόδιο μπορούν να σταθούν στην προπόνησή σας.

Ορίστε, λοιπόν, μερικές fitness συμβουλές που πρέπει να αγνοήσετε.

«Μην κάνεις βάρη αν θες να χάσεις βάρος»

 

Τα βάρη, στην πραγματικότητα, όχι απλώς δεν παχαίνουν, αλλά μπορούν και να ενισχύσουν την απώλεια βάρους. Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό επειδή αυξάνουν τη μυϊκή μάζα. Και όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός του μεταβολισμού σας.

«Για να αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά πρέπει να κάνεις ροκανίσματα»

 

Προκειμένου να χάσετε λίπος από την περιοχή της κοιλιάς θα πρέπει να χάσετε συνολικά λίπος, πράγμα το οποίο θα καταφέρετε καίγοντας περισσότερες θερμίδες. Τα ροκανίσματα προκαλούν τη σύσπαση των κοιλιακών μυών, επομένως θα αυξήσουν τη δύναμή τους και την αντοχή τους, αλλά καίνε πολύ λίγες θερμίδες. Μια επίπεδη κοιλιά με ελάχιστο λίπος να καλύπτει τους μυς, απαιτεί μια συνδυαστική προσπάθεια: κατάλληλη δίαιτα και δραστηριότητες για καύση θερμίδων, όπως τζόκινγκ.

«Το τρέξιμο στον διάδρομο είναι η καλύτερη προπόνηση»

 

Η ποικιλία είναι βασική προϋπόθεση για μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προπόνηση. Συνδυαστικά με το τρέξιμο στον διάδρομο καλό θα ήταν να εντάξετε στην προπόνησή σας και άλλες ασκήσεις (π.χ. μυϊκής ενδυνάμωσης), ώστε να κάνετε τη γυμναστική πιο συναρπαστική και να γυμνάσετε διαφορετικές μυϊκές ομάδες.

«Αν ιδρώνεις στην προπόνηση, έχεις κάψει λίπος»

 

Ο ιδρώτας είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας κρατά δροσερούς και η εφίδρωση κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι καίτε περισσότερο λίπος ή θερμίδες. Άλλωστε, εάν γυμνάζεστε σε ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον, πιθανότατα θα αρχίσετε να ιδρώνετε προτού ξεκινήσετε καν την προπόνησή σας. Η εφίδρωση κατά τη διάρκεια της προπόνησης μπορεί να σημαίνει ότι γυμνάζεστε αρκετά σκληρά και κατ’ επέκταση καίτε πολλές θερμίδες – συμπεριλαμβανομένων των θερμίδων που προέρχονται από λίπος – αλλά η εφίδρωση και η καύση λίπους δεν σχετίζονται άμεσα. Καλύτερα είναι να υπολογίζετε την αποτελεσματικότητα της προπόνησής σας από το πώς αισθάνεστε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σας (κουρασμένος, με ενέργεια κ.λπ.).

«No pain, no gain»

 

Πρόκειται για ένα μότο που ακουγόταν συχνά παλαιότερα σε διάφορους χώρους άσκησης, όμως πρόκειται για μύθο. Στην πραγματικότητα, όχι απλώς μπορεί να υπάρχουν αποτελέσματα χωρίς να υπάρχει πόνος, αλλά ο πόνος είναι μάλιστα ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Η γυμναστική δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τιμωρία, αλλά ως μια ευχάριστη συνήθεια που ενισχύει τη συνολική υγεία.