Το για τρίτη ημέρα αρνητικό «ρεκόρ» κρουσμάτων, επιβεβαιώνει με τον πιο δραματικό τρόπο τα εφιαλτικά σενάρια των ειδικών για την πορεία του κοροναϊού στην χώρα. Ωστόσο, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βασικό όπλο στην μάχη που δίνουμε καθημερινά ενάντια στον κοροναϊό είναι η μάσκα, της οποίας η χρήση είναι υποχρεωτική από το Σάββατο σε όλους τους χώρους. Η χρήση της μάσκας είναι επιτακτικής σημασίας, καθώς συγκρατεί τα σταγονίδια, που μπορεί να εκτοξευθούν από το στόμα ενός ασθενούς κατά την ομιλία, το βήχα ή το φτέρνισμα, μειώνοντας αποτελεσματικά την διασπορά της λοίμωξης.

Ασφάλεια σε κάθε βήμα

Για να παραμείνουμε ασφαλείς όμως, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον τρόπο που την χειριζόμαστε και την φοράμε.

Όταν την φοράτε..

Προκειμένου η μάσκα να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να χειρίζεστε και με ασφάλεια. Ξεκινήστε, συγκεκριμένα, εφαρμόζοντας υγιεινή των χεριών με πλύσιμο ή και αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, πριν φορέσετε την μάσκα αλλά και αφού την αφαιρέσετε. Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών του ΕΟΔΥ, η μάσκα να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι, χωρίς να υπάρχουν κενά μεταξύ της μάσκας και του προσώπου. Στην περίπτωση που η μάσκα σας έχει μεταλλικό έλασμα, πιέστε το απαλά γύρω από την ράχη της μύτης για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή. Επίσης είναι σημαντικό να μην αγγίζετε την εξωτερική μεριά της μάσκας όταν την φοράτε, καθώς μπορεί να μεταφέρετε τον ιό στα δάχτυλά σας.

Αφού την βγάλετε..

Για να αφαιρέσετε την μάσκα σας, πιάστε μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και έπειτα από πάνω. Στην περίπτωση που έχετε επιλέξει μάσκα με λαστιχένιους βραχίονες, αφαιρέστε την πιάνοντας ταυτόχρονα τους βραχίονες. Είναι σημαντικό να μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται μολυσμένο. Πετάτε την μάσκα αμέσως μετά την χρήση της, κρατώντας την από τα κορδόνια ή τους βραχίονες. Εάν πρόκειται για μάσκα πολλαπλών χρήσεων, πλύνετε την το συντομότερο δυνατόν μετά από κάθε χρήση, χρησιμοποιώντας ένα κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία εξήντα βαθμών.

Ποια μάσκα είναι πιο κατάλληλη;

Οι συνήθειες κατηγορίες μασκών περιλαμβάνουν την κλασική χειρουργική μάσκα, που χρησιμοποιείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και την μη χειρουργική υφασμάτινη μάσκα, που χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό. Η  χρήση της μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας, με ή και χωρίς βαλβίδα, δεν συνιστάται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να χρησιμοποιείται από το κοινό, καθώς δεν αποτρέπει την εκπομπή σταγονιδίων από το άτομο που την φορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: