Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί να αναλαμβάνουμε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους μέσα στην ημέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λείπουμε αρκετές ώρες από το σπίτι και από την οικογένεια. Ετσι, όλοι οι γονείς αναζητούμε δραστηριότητες εποικοδομητικές τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας. Η γιόγκα θα μπορούσε να είναι μία από αυτές. Συνδυάζει τη δική μας σωματική άσκηση με αυτήν του παιδιού μας. Επιπλέον οι ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμού μπορούν να ανοίξουν έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ μας.

1. ANAHATASANA

Η θέση που ανοίγει το τσάκρα της καρδιάς αναχάτα

Ξεκινήστε από τη θέση του τραπεζιού όπου οι παλάμες, τα γόνατα και τα πέλματα ακουμπούν στο έδαφος και είναι στο εύρος των ώμων. Υστερα προχωρήστε τα χέρια ευθεία μπροστά ακουμπώντας κάτω το πιγούνι. Αν δεν τα καταφέρνετε μπορείτε να ακουμπήσετε το μέτωπο. Σε αυτή τη θέση πάρτε πέντε βαθιές αναπνοές.

2. VRIKSASANA

Η στάση του δέντρου

Η στάση αυτή απαιτεί ηρεμία του νου και προσήλωση του βλέμματος σε ένα σημείο ώστε να καταφέρετε εσείς και το παιδί σας τη ζητούμενη ισορροπία. Αρχικά ακουμπήστε το πέλμα στο εσωτερικό του μηρού, τοποθετώντας τα χέρια στη λεκάνη. Στη συνέχεια, τοποθετήστε αντικριστά τις παλάμες στην ατζάλι μούντρα μπροστά από το στήθος. Καθίστε για πέντε βαθιές αναπνοές στο κάθε πόδι.

3. USTRASANA

Η στάση της καμήλας

Καθίστε πλάτη με πλάτη με το παιδί σας και βάλτε ως στόχο να δείτε ο ένας τον άλλον. Για να καταφέρετε πιο εύκολα τη θέση μην ανοίγετε τα γόνατα πολύ αλλά κρατήστε τα στο εύρος των ώμων. Επίσης, ανοίξτε όμορφα τον θώρακα και τους ώμους. Τα πέλματα για μεγαλύτερη ευκολία θα μπορούσαν να είναι κάθετα στο πάτωμα.

4. SUKHASANA

Ανετη θέση

Τέλος, καθίστε στην άνετη θέση και μείνετε για λίγα λεπτά με το παιδί σας στη σιωπή. Κλείστε απαλά τα μάτια κοιτάζοντας εσωτερικά ευθεία μπροστά. Αφήστε την αναπνοή να είναι ελεύθερη και αυθόρμητη. Δώστε έτσι την εμπειρία του mini διαλογισμού σε εσάς και στο παιδί σας. Κατόπιν μπορείτε να συζητήσετε μαζί το πώς αισθανθήκατε.