Τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα, ανησυχούν τόσο την κυβέρνηση που λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα όσο και τους ειδικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος, τόνισε ότι πανδημία εξαρτάται από την συμπεριφορά της πολιτείας και των πολιτών.

«Η συμπεριφορά της επιδημίας εξαρτάται από τη συμπεριφορά του κόσμου και της πολιτείας».

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα περιορισμού του ιού που έχουν ληφθεί, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι χρειάζεται περίπου ένα δεκαήμερο για να φανεί αν είναι αποτελεσματικά, ενώ τόνισε ότι τα πράγματα μπορούν να ανατραπούν από τη μία μέρα στην άλλη.

«Μια πράσινη περιοχή εύκολα γίνεται κίτρινη και πορτοκαλί. Η κατάσταση είναι ευμετάβλητη».

Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να φρενάρουμε την πανδημία είναι τα τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, οι αποστάσεις και η χρήση μάσκας.

«Ο πανικός δεν ωφελεί, πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, οι αποστάσεις, η μάσκα. Τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία είναι η συνισταμένη αυτών που πρέπει από υγειονομικής πλευράς με αυτό που αισθάνεται η πολιτεία ότι αντέχει η κοινωνία».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι κάποια στιγμή η πανδημία θα είναι παρελθόν και στόχος είναι αυτό να συμβεί με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα.

Σχετικά με τις εικόνες έξω από εκκλησίες, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, είπε ότι και η εκκλησία και οι ιερείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη μάσκα και «να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας».