Προς τα 1500-2000 κρούσματα που οδηγούν πιθανόν σε τοπικές καραντίνες ή γενικό «lockdown» οδεύει με μαθηματική ακρίβεια και σε λίγα 24ωρα η χώρα (σσ. αν δεν αποδειχθούν δραστικά τα νέα μέτρα).

Αυτό δείχνει η εντυπωσιακή αυξητική τάση των νέων φορέων που έφτασε την τελευταία εβδομάδα στο 78%, σύμφωνα με τους νέους ενδεικτικούς πίνακες που παρουσιάζει «Το Βήμα». Κι αυτό μετά τον αριθμό ρεκόρ των 1.259 κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Το ίδιο μάλιστα συμπέρασμα προκύπτει και από την εντυπωσιακή ανοδική πορεία –με τη μορφή γεωμετρικής προόδου- που έχουν οι νέες διαγνώσεις για Covid-19 στην Ευρώπη, με την αύξηση να κυμαίνεται τον Οκτώβριο από 39% έως 180% και στη χώρα μας να ακολουθεί πλέον τον ίδιο αυξητικό ρυθμό που έχει φθάσει στο 73%. 

Στο 1,3 ο συντελεστής μετάδοσης

Mε τον συντελεστή μετάδοσης να έχει ανέλθει στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης στο «1,3», μεγαλώνει η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας και για περαιτέρω ραγδαία άνοδο.

Φόβοι για νέα φάση επιμόλυνσης ηλικιωμένων από νέους

Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι ίσως τις επόμενες ημέρες υπάρξει μία νέα φάση επιμόλυνσης των ηλικιωμένων από τους νέους 18-40 ετών (σσ. αποτελούν το 47% των κρουσμάτων). Γεγονός που μπορεί να φέρει τις ΜΕΘ σε οριακές καταστάσεις από πλευράς πληρότητας και να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των θυμάτων. 

Με βάση τα σχετικά δεδομένα της εξάπλωσης του φονικού ιού, την περίοδο 20 έως 27 Οκτωβρίου εντοπίσθηκαν 6.283 νέοι φορείς, με έναν μέσο όρο 898 κρουσμάτων, κάτι που σηματοδοτεί την αύξηση 73% του μέσου ημερήσιου αριθμού το τελευταίο επταήμερο.

Κι αυτό με το δεδομένο ότι την χρονική περίοδο από 14 έως 20 Οκτωβρίου τα κρούσματα ήταν 3.025 και ένα επταήμερο νωρίτερα 2.548.

Εξέλιξη που οδηγεί ολοταχώς στην υπέρβαση των «ορίων» για νέα σκληρά περιοριστικά μέτρα ή καραντίνα. 

Τι δείχνουν τα στοιχεία για Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Από την ανάλυση των νέων διαγνώσεων προκύπτει μεγάλος αριθμός των «ορφανών κρουσμάτων» που προσεγγίζει το 60-70%, αλλά και σμίκρυνση του «μεριδίου» της Αττικής που έχει πλέον κατέλθει, με τα χθεσινά 259 κρούσματα, στο 23% όλης της χώρας.

Παρόμοιο είναι το ποσοστό της Θεσσαλονίκης που έχει όμως περίπου το 25% του πληθυσμού της πρωτεύουσας και η εκτόξευση των νέων νοσούντων εκεί, προκαλεί τεράστια ανησυχία.