Μια γενιά πριν στην ελληνική κοινωνία επικρατούσε το πρότυπο του πατέρα να φεύγει νωρίς για δουλειά και της μητέρας να προετοιμάζει τα παιδιά για το σχολείο και στη συνέχεια να ασχολείται με τα οικιακά, τουλάχιστον στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Με την πάροδο των χρόνων, το ποσοστό των γυναικών που μπήκαν στον εργασιακό στίβο αυξήθηκε κατακόρυφα. Τότε οι γυναίκες βρέθηκαν αντιμέτωπες με το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια;», που στις περισσότερες περιπτώσεις μεταφράστηκε σε δύσκολες ισορροπίες μεταξύ εργασίας και φροντίδας των παιδιών και του σπιτιού. Κι αυτό οδήγησε σε κουρασμένες γυναίκες, που δεν είχαν αρκετό χρόνο για τον εαυτό τους και τον σύντροφό τους.

Ευτυχώς, η νέα γενιά φαίνεται να ανατρέπει αυτό το πρότυπο και να είναι αποφασισμένη να χτίσει σε πιο υγιείς βάσεις την οικογένεια. Φαίνεται πως οι νέοι μπαμπάδες θέλουν περισσότερο χρόνο με το μωρό τους και πλέον το καίριο ερώτημα πώς ισορροπεί κανείς ανάμεσα σε καριέρα και οικογένεια τους αφορά εξίσου.

Ευέλικτο ωράριο

 

Ο ερχομός του μωρού βάζει σε νέες βάσεις τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας. Οπως η μαμά, έτσι κι εσείς, ο μπαμπάς, έχετε ανάγκη να βρίσκεστε μαζί με το μωρό σας όσο το δυνατόν περισσότερο από την πρώτη ημέρα της ζωής του, καθώς έτσι χτίζεται ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ γονιού και παιδιού. Η νομοθεσία στη χώρα μας επιτρέπει και σε εσάς να πάρετε λίγες ημέρες άδεια πατρότητας αμέσως μόλις γεννηθεί το μωρό, ενώ αν το επιθυμείτε μπορείτε να λάβετε και γονική άδεια, διάρκειας 4 μηνών. Οταν επιστρέψετε στη δουλειά, εξετάστε το ενδεχόμενο να ρυθμίσετε διαφορετικά το ωράριό σας. Το οκτάωρο, και μάλιστα 9 π.μ. – 5 μ.μ., δεν είναι το σενάριο που επικρατεί στους περισσότερους εργασιακούς χώρους ούτως ή άλλως. Θα μπορούσατε λοιπόν να ζητήσετε ένα πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας. Μπορεί να ξεκινάει δύο ώρες αργότερα, αν αυτό εξυπηρετεί τις ανάγκες της οικογένειάς σας, ή μπορεί να προβλέπει περισσότερες ώρες κάποιες ημέρες με αντάλλαγμα ένα ρεπό περισσότερο μέσα στην εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση κρατήστε πλήρως ελεύθερα τα Σαββατοκύριακα, ώστε να απολαύσετε αληθινές οικογενειακές στιγμές.

Ο μπαμπάς δεν παίρνει homework

 

Μπορεί να ακούγεται «ακραίο» για έναν εργαζόμενο άνδρα, αλλά θα πρέπει να εξετάσετε την προσαρμογή των ρυθμών και του τρόπου εργασίας σας. Θα πρέπει να δεσμευθείτε ότι δεν θα πάρετε δουλειά για το σπίτι. Και αν αναγκαστείτε να κάνετε εξαίρεση για κάποια περίοδο μεγάλου φόρτου στη δουλειά, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι πρόκειται ακριβώς για αυτό: εξαίρεση.

Εργασία από το σπίτι

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε την 4η βιομηχανική επανάσταση ή αλλιώς την ψηφιακή εποχή. Ολα ή σχεδόν όλα μπορούν να γίνουν με το πάτημα μερικών πλήκτρων στο laptop ή στο smartphone σας. Γιατί λοιπόν να μην εκμεταλλευθείτε τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία και να εργαστείτε από το σπίτι για ένα διάστημα; Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα κερδίσετε χρόνο από την έλλειψη μετακινήσεων από και προς τον εργασιακό χώρο, ενώ θα είστε πολύ πιο ήρεμος, κάτι που θα συμβάλει στο να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας γρήγορα, αλλά και να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το μωρό σας και τη σύντροφό σας.

«Θέλω να είμαι μπαμπάς»

 

Είναι η φάση που πρέπει να είστε απολύτως ειλικρινής με τον εαυτό σας. Θέλετε να συνεχίσετε να εργάζεστε σκληρά για να κερδίσετε εκείνη την προαγωγή ή έχετε περισσότερη ανάγκη να είστε μπαμπάς; Είναι αλήθεια ότι έχετε δουλέψει σκληρά για την καριέρα σας και πως το ανδρικό στερεότυπο υπαγορεύει να συνεχίσετε προς αυτή την κατεύθυνση. Μήπως όμως οι πραγματικές σας ανάγκες είναι διαφορετικές αυτή τη στιγμή; Αν όντως είναι έτσι, μη διστάσετε να κάνετε ένα «διάλειμμα» από το ξέφρενο κυνήγι της επαγγελματικής ανόδου. Το παιδί σας θα είναι μικρό μόνο για λίγα χρόνια. Και αυτά είναι τα καλύτερα χρόνια της κοινής ζωής με το παιδί σας. Απολαύστε τα όσο περισσότερο μπορείτε.

Η ζωή… αλλιώς

 

Η ισορροπία μεταξύ εργασίας και σπιτιού δεν είναι μόνο θέμα ωρών που αφιερώνετε στον κάθε χώρο. Εχει να κάνει με την ποιότητα του χρόνου που αφιερώνετε στην οικογένειά σας, καθώς και με τις προσωπικές σας ισορροπίες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια νέα προσέγγιση της ζωής σας. Με λίγα λόγια, θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές για να επιτύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους και πρώτα απ’ όλα για εσάς τους ίδιους.

  • Προσωπικός χρόνος: Οσο σημαντικό είναι να αφιερώνετε χρόνο στην οικογένειά σας, φροντίζοντας το μωρό και τη σύντροφό σας, το ίδιο σημαντικό είναι να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Γυμναστείτε, βγείτε με φίλους, διαβάστε τα βιβλία σας, ακούστε τη μουσική σας. Ετσι μόνο θα διατηρήσετε τις προσωπικές σας ισορροπίες και θα έχετε ενέργεια για να προσφέρετε περισσότερα στην οικογένειά σας.
  • Απολαύστε τον χρόνο με το μωρό σας: Είναι βέβαιο ότι η αλλαγή της πάνας δεν θα σας ενθουσιάσει, ούτε τα ξυπνήματα μέσα στη νύχτα. Ωστόσο, το να κάνετε μπάνιο το μωρό σας θα σας αποζημιώσει. Το ίδιο όταν θα το παίρνετε αγκαλιά για να του διαβάσετε ή όταν θα παίζετε μαζί του και θα το βλέπετε να ξεκαρδίζεται στα γέλια. Οι στιγμές αυτές είναι πολύτιμες και θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη σας. Μην τις χάσετε!
  • Δημιουργήστε οικογενειακές στιγμές: Οι πιο δυνατές στιγμές είναι όταν όλη η οικογένεια περνά ποιοτικό χρόνο μαζί. Καθιερώστε τουλάχιστον ένα οικογενειακό γεύμα την ημέρα, κατά το οποίο δεν θα αποσπάται η προσοχή σας από τα κινητά σας, αλλά θα αφιερώνετε πραγματικά χρόνο για να επικοινωνήσετε. Παίξτε όλοι μαζί, βγείτε βόλτες, κάντε εκδρομές. Δημιουργήστε κοινές δυνατές οικογενειακές αναμνήσεις.