Κοροναϊός : Πώς “ξεγελά” το ανοσοποιητικό σύστημα

Σε πειράματα στο εργαστήριο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο κοροναϊός χρησιμοποιεί μια ασυνήθιστη οδό για να εξέλθει από τα κύτταρα που έχει μολύνει
7 Νοεμβρίου 2020 | 11:17

Ο κοροναϊός βγαίνει από τα μολυσμένα κύτταρα με τα… σκουπίδια, προκειμένου να εισβάλλει στα παρακείμενα υγιή, χωρίς να τον αντιληφθεί το ανοσοποιητικό σύστημα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό κατορθώνει να εξαπλώνεται στον οργανισμό, χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Σε πειράματα στο εργαστήριο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο κοροναϊός χρησιμοποιεί μια ασυνήθιστη οδό για να εξέλθει από τα κύτταρα που έχει μολύνει. Η οδός αυτή είναι τα λυσοσώματα.

Τα λυσοσώματα είναι σφαιρικά οργανίδια των κυττάρων. Περιβάλλονται από μία απλή μεμβράνη και περιέχουν ορισμένα ένζυμα που συμβάλλουν στην πέψη των κυτταρικών «σκουπιδιών».

Τα κυτταρικά «σκουπίδια» είναι ουσίες που πρέπει να διασπαστούν σε μικροσκοπικά κομμάτια, για να απομακρυνθούν από το κύτταρο. Ανάμεσα σε αυτά τα «σκουπίδια» συμπεριλαμβάνονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

 

Τι χρησιμοποιεί ο κοροναϊός

 

Ωστόσο, ο νέος κοροναϊός χρησιμοποιεί τα λυσοσώματα ως οδό διαφυγής, αδρανοποιώντας βασικές λειτουργίες τους. «Εξ όσων γνωρίζουμε, μόνο δύο ή τρεις ιοί εξέρχονται από τα μολυσμένα κύτταρα μέσω αυτής της οδού», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Nihal Altan-Bonnet, από το ομοσπονδιακό Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς, Πνευμόνων & Αίματος (NIHBL) των ΗΠΑ.

«Επιπλέον, ο νέος κοροναϊός είναι ο μοναδικός ιός με έλυτρο που το κάνει αυτό».

Όπως εξήγησε, όλοι οι άλλοι ιοί με έλυτρο χρησιμοποιούν διαφορετικούς μηχανισμούς για να εξαπλωθούν από κύτταρο σε κύτταρο. Ανάμεσα σε αυτούς τους άλλους ιούς συμπεριλαμβάνονται:

  • Οι ιοί της γρίπης
  • Ο ιός της ηπατίτιδας C
  • Ο ιός Zika
  • Ο ιός που προκαλεί δάγκειο πυρετό
  • Ο ιός Έμπολα
  • Ο ιός του Δυτικού Νείλου

Τι είναι το έλυτρο

Ο κοροναϊός αποτελείται από ένα πρωτεϊνικό περίβλημα (πυρηνικό καψίδιο) που μέσα του περιέχει το γενετικό του υλικό (RNA). Το καψίδιο μαζί με το RNA αποτελούν το λεγόμενο νουκλεοκαψίδιο.

Γύρω από αυτό τον σχηματισμό υπάρχει ένα άλλο περίβλημα, σαν φάκελος, που το περικλείει. Το περίβλημα αυτό λέγεται έλυτρο και αποτελείται από λιπίδια και πρωτεΐνες. Λόγω των λιπιδίων, όπως αναφέρει το iatropedia.gr διαλύεται εύκολα από το σαπούνι, γι’ αυτό το καλό σαπούνισμα με χλιαρό νερό απαλλάσσει τα χέρια μας από τον ιό.

Απενεργοποιεί τα λυσοσώματα

 

Όπως εξήγησε η Dr. Altan-Bonnet, υπό φυσιολογικές συνθήκες, μόλις τα λυσοσώματα διασπάσουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς σε μικροσκοπικά κομμάτια, τα προωθούν στην επιφάνεια του μολυσμένου κυττάρου. Με αυτό τον τρόπο ενημερώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα για την παρουσία του εισβολέα.

Ωστόσο ο νέος κοροναϊός απενεργοποιεί τη διαδικασία προώθησης του λυσοσώματος. Έτσι, παρεμποδίζει την ενημέρωση του ανοσοποιητικού.

Πρόσφατα Άρθρα
Φίδια εμφανίστηκαν σε νηπιαγωγείο της Θεσσαλονίκης – Ανήσυχοι οι γονείς 6 Μαΐου 2026, 14:30
Καιρός: Καλοκαιρινό το σκηνικό τις επόμενες μέρες 4 Μαΐου 2026, 14:11
Τι καιρό θα έχει την Πρωτομαγιά; 30 Απριλίου 2026, 14:52
Θρήνος στην Ηλεία για τον 13χρονο που σκοτώθηκε με πατίνι 30 Απριλίου 2026, 08:38
Μαγνησία: Αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν άντεχε τον χαμό της κόρης της – Την εντόπισε ο γιος της 29 Απριλίου 2026, 11:13
Πειραματικά σχολεία: Σήμερα η κλήρωση – Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις στα Πρότυπα 24 Απριλίου 2026, 12:37
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρή βρέθηκε η 43χρονη με τραύμα από πυροβολισμό 22 Απριλίου 2026, 18:21
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Τη Δευτέρα ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν 22 Απριλίου 2026, 17:12
Ηράκλειο: Αγωνία για την εξαφάνιση 43χρονης μητέρας 21 Απριλίου 2026, 12:04
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την 13χρονη που έπεσε από μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι 21 Απριλίου 2026, 08:26
Χαϊδάρι: 13χρονη έπεσε από μπαλκόνι σχολείου 20 Απριλίου 2026, 15:57
Δημογραφικό: Πόσοι θα είναι οι Έλληνες το 2100; Οι ανασταλτικοί παράγοντες για την απόκτηση παιδιών 20 Απριλίου 2026, 08:45
Λιοσίων: Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις η 16χρονη που παρασύρθηκε – Ξεσπά η μητέρα της 20 Απριλίου 2026, 08:33
EΕ: «Κολλημένοι» με τα social media οι έφηβοι; 19 Απριλίου 2026, 14:18
Από το Ψυχικό η 17χρονη που βρέθηκε νεκρή στη Διώρυγα – Την αναζητούσαν οι γονείς της 17 Απριλίου 2026, 18:45
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version