Η πανδημία του κοροναϊού έχει αναγκάσει πολλούς ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι. Και ενώ κάποιοι εργαζόμενοι μπορεί να βρίσκουν αυτή τη νέα συνθήκη βολική, για όλους όσοι είναι γονείς και πρέπει να δουλέψουν με το παιδί στο σπίτι, η κατάσταση είναι… εκρηκτική.

Αντί όμως να απελπίζεστε, μπορείτε να εφαρμόσετε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να κάνετε τη ζωή (και τη δουλειά) σας ευκολότερη.

Πώς θα καταφέρετε να δουλέψετε από το σπίτι…μαζί με το παιδί

 

Οργανώστε το πρόγραμμά σας

 

Πολλές φορές ακόμη και το πιο ανήσυχο παιδί ηρεμεί όταν έχει μια συγκεκριμένη ρουτίνα, επειδή ξέρει ποια δραστηριότητα θα ακολουθήσει κάθε φορά. Για παράδειγμα, γνωρίζει ότι αφού περάσει κάποια ώρα παίζοντας ήρεμα, θα μπορεί να παρακολουθήσει την αγαπημένη του παιδική σειρά και έπειτα θα φάει μαζί σας και κοιμηθεί. Μια τέτοια οργάνωση θα σας βοηθήσει και με τους συναδέλφους σας, καθώς θα ξέρουν ποιες ώρες είστε περισσότερο και ποιες λιγότερο διαθέσιμοι.

Εκμεταλλευτείτε την ώρα του ύπνου του

 

Είτε έχετε ένα μωράκι που κοιμάται για λίγο αλλά συχνά, είτε ένα νήπιο που ξαπλώνει για 1-2 κάθε το μεσημέρι, οι στιγμές που το παιδί ξεκουράζεται είναι πολύτιμες για την παραγωγικότητά σας. Εκμεταλλευτείτε τις λοιπόν για να ολοκληρώσετε δουλειές που χρειάζονται συγκέντρωση ή για να μιλήσετε στο τηλέφωνο για ένα θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω e-mail.

Ενθαρρύνετε το ανεξάρτητο παιχνίδι

 

Αν το παιδί είναι σε νηπιακή ηλικία, μπορείτε να του δώσετε τα κατάλληλα παιχνίδια ώστε να εξασφαλίσετε αρκετό χρόνο ησυχίας. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεστε στο σπίτι και έχετε εκ των πραγμάτων επιπλέον χρόνο με το παιδί, δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να ασχολείστε αποκλειστικά με εκείνο.

Κάντε διαλείμματα

 

Όπως όταν είστε στο γραφείο, δεν περνάτε όλη σας την ημέρα καθισμένοι στην καρέκλα, έτσι και στο σπίτι πρέπει να κάνετε διαλείμματα ώστε να αφιερώσετε χρόνο στο παιδί σας. Ακόμη και το να απολαύσετε μαζί το μεσημεριανό σας μπορεί να είναι ανανεωτικό, τόσο για τη συγκέντρωση όσο και για τη διάθεσή σας.