Ο εμβολιασμός των πρώτων Ευρωπαίων κατά της Covid-19 φαίνεται πως θα αρχίσει τον Ιανουάριο, μετά την αναβολή της αξιολόγησης των εμβολίων από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την αίτηση των Pfizerr/BioNtech στις 29 Δεκεμβρίου και το αντίστοιχο αίτημα της Moderna στις 12 Ιανουαρίου.

Και τα δύο εμβόλια επρόκειτο να αξιολογηθούν από την ΕΜΑ στις 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο που προέβλεπαν έγγραφα τα οποία περιήλθαν στην κατοχή των Financial Times.

Σύμφωνα με τη βρετανική οικονομική εφημερίδα, η αναβολή της αξιολόγησης σημαίνει ότι η διάθεση των εμβολίων στην ΕΕ δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τις αρχές Ιανουαρίου.

Μέχρι την Κυριακή, Γερμανοί αξιωματούχοι προέβλεπαν ότι οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να αρχίσουν από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι Pfizer/BioNtech, των οποίων το υποψήφιο εμβόλιο προσφέρει αποτελεσματικότητα άνω του 95% στην πρόληψη της λοίμωξης από κοροναϊό, υπέβαλαν τη Δευτέρα το τελικό αίτημα στην EMA.

 

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία με έδρα το Άμστερνταμ φέρεται να δέχεται πιέσεις από τις χώρες-μέλη της ΕΕ για ταχεία γνωμοδότηση, δεδομένου ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας αναμένεται να εγκρίνουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ακόμα και αυτή την εβδομάδα, ενώ η απόφαση της αμερικανικής FDA αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου.

Η ΕΜΑ έχει πάντως διαβεβαιώσει ότι δεν υποκύπτει σε πολιτικές πιέσεις και ότι θα προτείνει την αδειοδότηση εμβολίων εφόσον διαπιστώσει ότι «τα οφέλη υπερσταθμίζουν το ρίσκο».

Μετά τη γνωμοδότηση της EMA το τελικό πράσινο φως θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι χώρες-μέλη της ΕΕ αναμένεται να χρειαστούν τρεις με τέσσερις ημέρες για να δώσουν έγκριση σε εθνικό επίπεδο.

Όσον αφορά το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του οποίου την εμπορική διάθεση έχει αναλάβει η AstraZeneca, η αξιολόγηση των δεδομένων από την ΕΜΑ δεν αναμένεται πριν από τον Ιανουάριο.