Την παράταση του lockdown, στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κοροναϊού, μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας αιτιολόγησε την απόφαση, λέγοντας πως υπάρχει σταθεροποίηση και μείωση κρουσμάτων, ωστόσο αυτή είναι με πιο αργούς ρυθμούς απ’ όσο αναμενόταν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά νοσοκομεία στη Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται πίεση και για το λόγο αυτό απομακρύνεται χρονικά το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας. «Παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα έως τις 14 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 το πρωί» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την παράταση των γενικών υφιστάμενων μέτρων επιβεβλημένη, καθώς «το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής» είπε και εξέφρασε την ελπίδα από την επόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει απότομη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

Πιθανές ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα

Μάλιστα, παρέπεμψε για αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ανακοινώσεις για σταδιακή άρση του lockdown να γίνουν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θα παρακολουθήσουμε και αυτή την εβδομάδα, θα ακούσουμε την εισήγηση των λοιμωξιολόγων και ενδεχομένως θα υπάρχουν την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πρόωρο να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα αυτή τη στιγμή και «γι’ αυτό παρατείνεται η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων ούτως ώστε να έχουμε καλύτερη ορατότητα από τα στοιχεία αν πρόκειται να δούμε γρήγορη αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου ή όχι».

Ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην απόφαση για άνοιγμα από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου των εποχικών καταστημάτων και το «ξεκλείδωμα» της πώλησης των ίδιων ειδών από τα σούπερ μάρκετ.

Όπως είπε, οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Πάντως, διέψευσε τα σενάρια που ήθελαν μαζί με τα εποχικά καταστήματα να ανοίγουν και τα κομμωτήρια. «Αυτό που ανοίγει στις 7 Δεκεμβρίου είναι τα αμιγώς εποχικά καταστήματα» είπε, ενώ ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία, συνέστησε υπομονή.

Τα πρώτα εμβόλια

Μιλώντας για τις εξελίξεις στα εμβόλια του κοροναϊού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως το ένα μετά το άλλο μπαίνουν στη διαδικασία της έγκρισης και αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα που υπάρχει στην Ελλάδα.

«Θα βρίσκονται στη χώρα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρχει εκστρατεία ενημέρωσης» είπε, επαναλαμβάνοντας πως δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

«Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες. Κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια – τον ίδιο μήνα – μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων» πρόσθεσε.

Επανέλαβε, δε, την επιθυμία του πρωθυπουργού να είναι ο πρώτος που θα κάνει το εμβόλιο, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να απευθύνει κάλεσμα και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να πράξουν το ίδιο.

Στήριξη στους πληττόμενους

Ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίξει «τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται. Περισσότερες πληροφορίες όταν ανακοινώσουμε το πλάνο».

«Έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε όλους τους κλάδους που πλήττονται και αυτό θα συνεχίσει για όσο διάστημα χρειαστεί. Έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε καθώς απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης των αγορών».

Η ενημέρωση από τον Στέλιο Πέτσα