«Κλειδώνει», όπως όλα δείχνουν, το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ύστερα και από την εισήγηση την επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τακτική συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής, σχηματίστηκε η άποψη να μην ανοίξουν οι σχολικές μονάδες εντός του Δεκεμβρίου.

Έτσι, βάσει της εικόνας που διαμορφώνεται, και δεδομένου ότι η κυβέρνηση πάγια κινείται με βάσει τις εισηγήσεις των ειδικών, η επαναλειτουργία των σχολείων μετατίθεται για μετά τις γιορτές, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

Η επιβεβαίωση

Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ερωτηθείς σχετικά, υποστήριξε πως τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

«Είναι αλήθεια ότι υπήρξε και από την πλευρά της κυβέρνησης αυτή η σοφή προσέγγιση, δεδομένου ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή μέχρι στιγμής» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ANT1.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας, ο οποίος επεσήμανε πως οι λόγοι της εισήγησης των ειδικών είναι καθαρά επιδημιολογικοί.

«Κάθε άνοιγμα σημαίνει ότι ο ιός αρχίζει να ξαναδιασπείρεται, έστω και σε μικρό βαθμό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιβαρύνουμε την επιδημία ούτε στο ελάχιστο. Η κινητικότητα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες διασποράς του ιού» πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν μπορεί να ανοίξει με ασφάλεια καμιά δραστηριότητα» σημειώνοντας ότι θα ήταν εγκληματικό να γίνει κάτι τέτοιο με τις ΜΕΘ γεμάτες. «Είμαστε στα δύσκολα» υπογράμμισε ο κ. Σύψας, εξηγώντας ότι δεν βλέπουμε αυτή την αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας, έχουμε κάλυψη σε ποσοστό πάνω από 85% των μονάδων των κλινών ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, πράγμα που κάνει απαγορευτική οποιαδήποτε κίνηση για άνοιγμα προς το παρόν.

Αναφερθείς σχετικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υποστήριξε πως το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απομακρύνεται χρονικά, καθώς «πολλά νοσοκομεία στη Β. Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρή πίεση».

Ο προβληματισμός των ειδικών

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου, όσο περνούσαν οι μέρες και η κατάσταση στη χώρα δεν παρουσίαζε βελτίωση, απομακρυνόταν όλο και περισσότερο το σενάριο. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα ο προβληματισμός των λοιμωξιολόγων ήταν έκδηλος.

Ο φόβος τους δεν εστιάζεται τόσο στη μεταδοτικότητα των παιδιών, η οποία θεωρείται ότι δεν είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά στην κινητικότητα των ενηλίκων.

Μόνο τυχαία άλλωστε δεν ήταν η προχθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναφερόμενος στις σχολικές μονάδες έστειλε μήνυμα ότι θα μείνουν κλειστά για όσο χρειαστεί.

Παράλληλα, οι ειδικοί εκτιμούν πως το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 14 Δεκεμβρίου, όταν θα λήγει και τυπικά η νέα παράταση του lockdown, θα είναι παρακινδυνευμένη σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα έχει νόημα να επιστρέψουν για λίγες ημέρες οι μαθητές στα θρανία, μέχρι τις γιορτές.