Την εκτίμηση ότι τον Ιούνιο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Θεμιστοκλέους προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ανέφερε: «Θεωρούμε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε πετύχει τον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού».

Όπως είπε «το εμβόλιο είναι ασφαλές, σώζει ζωές, είναι το σημαντικότερο όπλο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Οι πρώτες παρτίδες

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα γνωστοποίησε ότι όποιο εμβόλιο παίρνει έγκριση, μετά από δύο ημέρες θα βρίσκεται στη χώρα μας. «Τα πρώτα ψυγεία για τη συντήρηση των εμβολίων είναι ήδη εδώ, ενώ τα υπόλοιπα θα έρθουν εντός της επόμενης εβδομάδας» πρόσθεσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι τα ψυγεία θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της χώρας και από εκεί θα γίνεται η διανομή των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει ακόμα και σε κατοίκους των πιο απομακρυσμένων περιοχών της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας.

Ο σχεδιασμός

Πάντως, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, ο οποίος θα αρχίσει μόλις οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές δώσουν τη σχετική έγκριση, απόφαση που υπολογίζεται στα τέλη Δεκέμβρη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επανέλαβε ότι «ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν» για να προσθέσει ότι «θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του».

Ο ίδιος τόνισε ότι δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. Τότε, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που υπάρχει, θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες.

Ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε ότι «κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια -τον ίδιο μήνα- μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων».