Το μωρό σας έχει πολλά να σας πει και σίγουρα θα το έχετε αντιληφθεί από τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειές του. Σας ενημερώνει πότε πεινά και πότε έχει φάει αρκετά. Σας λέει πώς προτιμά να το κρατάτε και πόσο του αρέσει (ή δεν του αρέσει) να το κουνάτε καθώς κοιμάται στην αγκαλιά σας. Μέσω της «ομιλίας», του αρχικού σταδίου της, όπου μπορεί να εκφράζεται με μικρές κραυγές, το μωρό σας θα εκφράσει μια σειρά αναγκών, που δεν περιορίζονται στις φυσικές όπως η πείνα και η δίψα.

Το μωρό και οι ανάγκες του

Θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί σας όταν νιώσει μοναξιά, όταν νιώσει ότι ζεσταίνεται ή κρυώνει, όταν είναι βαριεστημένο, ενθουσιασμένο ή και φοβισμένο. Μερικές φορές θα εκφράζει την ικανοποίησή του ενώ άλλες πάλι μπορεί να είναι πιο ανήσυχο. Τα μωρά, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν τις δικές τους σκέψεις και τα δικά τους συναισθήματα ήδη από τη γέννησή τους. Για να καλύψετε πιο εύκολα και αποδοτικά τις ανάγκες του, αρκεί να σκεφτείτε ότι είναι ένα μικρό άτομο με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Στις ανάγκες τους τα μωρά χρειάζονται «στοργικές» απαντήσεις από τους γονείς τους, όπως η τρυφερή αγκαλιά όταν γίνονται ξαφνικά ιδιότροπα και το ζεστό χαμόγελο της μαμάς ή του μπαμπά που τους χαρίζει απλόχερα ασφάλεια και ικανοποίηση.

Η βαθύτερη επικοινωνία ξεπερνά την ομιλία

Για να καταλάβετε τι θέλει να σας πει το μωρό σας, είναι σημαντικό να το παρακολουθείτε από κοντά και με προσοχή. Από την αρχή γίνετε πραγματικά έντονος παρατηρητής με έναν ήσυχο, ήρεμο τρόπο. Μπορείτε να δοκιμάσετε απλώς να προσέξετε πώς συμπεριφέρεται και θα διαπιστώσετε ότι η συμπεριφορά του αλλάζει. Οταν είναι ήρεμο και δεν «παίρνει» τα μάτια του από τα δικά σας, τότε σας κοιτά και εστιάζει μόνο σε εσάς, δίνοντάς σας την κατάλληλη ευκαιρία για να του μιλήσετε. Καθώς η σχέση σας μεγαλώνει, θα το γνωρίσετε καλύτερα και στιγμές σαν αυτή μόνο θα πληθαίνουν. Θα αρχίσετε να μαθαίνετε τι σημαίνουν οι μικρές εκφράσεις του προσώπου και οι κινήσεις του σώματός του. Το κλάμα δεν είναι ο μόνος τρόπος που τα μωρά σάς ενημερώνουν τι θέλουν. Η διάθεσή τους αλλάζει, όπως ακριβώς των ενηλίκων, και αν είστε προσεκτικοί μπορείτε να παρατηρήσετε μικρά ενδεικτικά σημάδια.

Αμφίδρομη κατανόηση

Με την πάροδο του χρόνου, η αρχικά απρόβλεπτη συμπεριφορά του νεογέννητου οδηγεί σταδιακά σε συγκεκριμένα μοτίβα. Μέσα από όλα τα μικρά «τελετουργικά» της ημέρας, το τάισμα, την αλλαγή της πάνας, ακόμα και την αγκαλιά, οι ανάγκες, οι προτιμήσεις και οι αντιπάθειές του θα είναι σαφέστερες για εσάς. Καθώς η σχέση σας θα ενδυναμώνεται, θα παρατηρήσετε κάτι θαυμάσιο. Καθώς αρχίζετε να καταλαβαίνετε το μωρό σας, το μωρό σας αρχίζει να σας καταλαβαίνει και να σας ανακαλύπτει με τη σειρά του. Καθώς του απαντάτε, το μωρό σας γνωρίζει ότι βρίσκεστε εκεί για εκείνο, ότι το αγαπάτε και ότι θα το φροντίσετε. Τότε ξεκινά το υπέροχο και αμφίδρομο ταξίδι της εμπιστοσύνης.