Είναι εύκολο να θεωρήσουμε τα κόκαλα και την λειτουργία που επιτελούν «δεδομένη», αφού πράγματι κάνουν ολόκληρη την δουλειά τους στο.. παρασκήνιο, δίχως πολλές φορές να συνειδητοποιούμε τους τρόπους που μας ωφελούν.

Γερά κόκαλα (όχι μόνο) στην παιδική ηλικία

Όταν το παιδί έχει γερά οστά κατά την παιδική ηλικία, θέτει τις κατάλληλες βάσεις για την υγεία των οστών καθ’όλη την διάρκεια της ζωής του. Χτίζουμε σχεδόν όλη την οστική πυκνότητα όταν είμαστε παιδιά και έφηβοι.

Η διαδικασία δημιουργίας οστών έχει ολοκληρωθεί ως επί το πλείστον, όταν φτάνουμε περίπου τα είκοσι έτη. Ως ενήλικες, εξακολουθούμε να αντικαθιστούμε το παλιό οστό με νέο, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς. Με την πάροδο του χρόνου, παράλληλα, τα οστά μας εξασθενούν.

Τα τρία συστατικά για γερά οστά

Τα παιδιά με ισχυρά οστά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν την αδυναμία των οστών αργότερα στη ζωή τους. Ως γονείς μπορείτε να τα βοηθήσετε, φροντίζοντας τα παιδιά να παίρνουν τα τρία βασικότερα συστατικά για υγιή οστά:

  • Ασβέστιο.
  • Βιταμίνη D.
  • Γυμναστική.

Πώς θα το βοηθήσετε

Δώστε στα παιδιά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που είναι γνωστό για την οικοδόμηση υγιών οστών. Βρίσκεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, φασόλια, μερικούς ξηρούς καρπούς και σπόρους, και φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Ενθαρρύνετε το παιδί να βγαίνει έξω κατά τις πρωινές ώρες για να περπατά για λίγο στον ήλιο, προκειμένου να ενισχύονται φυσικά τα επίπεδα της βιταμίνης D. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παίρνει τουλάχιστον μια ώρα σωματικής άσκησης κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων που φέρουν βάρος.