Ο σίδηρος είναι απαραίτητος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς δημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια.

Σίδηρος και εγκυμοσύνη

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ιστών, των οργάνων και του εμβρύου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σώμα χρειάζεται να παράγει διπλάσια ερυθρά αιμοσφαίρια για να καλύψει αυτήν την ανάγκη. Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα που τις «προειδοποιούν» για την αναιμία. Ωστόσο, μπορεί να αισθανθείτε κούραση, ζάλη, αδυναμία ή να αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους και δύσπνοια.

Η αναιμία είναι ιδιαίτερα συχνή στις εγκυμονούσες γυναίκες αλλά είναι και σχετικά εύκολο να την διαχειριστείτε. Η αναιμία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ουσιαστικά σηματοδοτεί την έλλειψη του σιδηρού, οπότε το σώμα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα απαιτούμενα επίπεδα σιδήρου για την μαμά αλλά και για το παιδί.

Τα κατάλληλα τρόφιμα

Ο σίδηρος δεν κατασκευάζεται από το σώμα. Αντ’αυτού πρέπει να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, καθώς θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την αναιμία και να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου στο επιθυμητά. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν το άπαχο κρέας, το σολομό, το σπανάκι, το kale αλλά και τις φακές ή τα φασόλια.

Πώς θα ενισχύσετε την απορρόφηση

Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Επομένως, συμπεριλάβετε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C για να βοηθήσετε το σώμα σας να διασπάσει και να απορροφήσει τον σίδηρο, που προσλαμβάνετε από την καθημερινή σας διατροφή.

Μερικά τρόφιμα που θα ήταν καλό να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας, καθώς αποτελούν «πηγή» της βιταμίνης C είναι το κουνουπίδι, το μπρόκολο, οι τομάτες και τα πορτοκάλια.