Το πεισματάρικο παιδί ορισμένες φορές μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση για τους γονείς, καθώς το να το πείσουν να κάνει ακόμη και καθημερινά πράγματα, όπως να πλυθεί και να βουρτσίσει τα δόντια του, μπορεί να εξελιχθεί σε μάχη. Συχνά, οι γονείς άθελά τους ενθαρρύνουν τη συμπεριφορά του παιδιού, υποχωρώντας στην ταραχή του. Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείτε το πεισματάρικο παιδί είναι δείχνοντάς του ότι η συμπεριφορά του δεν λειτουργεί.

Ποια χαρακτηριστικά έχει το πεισματάρικο παιδί;

Δεν είναι κάθε παιδί πεισματάρικο επειδή ξέρει τι θέλει και τι δεν θέλει. Είναι σημαντικό να καταλάβετε εάν το παιδί σας είναι πεισματάρικο ή αποφασιστικό προτού λάβετε δράση.

Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένα πεισματάρικο παιδί:

  • Επιμένει στην άποψή του και δεν θέλει να ακούσει κάτι διαφορετικό
  • Έχει μεγάλη ανάγκη να ακουστεί και μπορεί να αναζητά συχνά την προσοχή
  • Θα μπορούσε να είναι πολύ ανεξάρτητο
  • Προσπαθεί να κάνει ό, τι του αρέσει
  • Όλα τα παιδιά έχουν ξεσπάσματα, αλλά το πεισματάρικο παιδί μπορεί να έχει πιο συχνά
  • Έχει ηγετικές ικανότητες- μερικές φορές μπορεί να είναι ακόμη και «αυταρχικό»
  • Του αρέσει να κάνει τα πράγματα με τον δικό του ρυθμό

Πώς να διαχειριστείτε το πεισματάρικο παιδί

Η διαχείριση ενός πεισματάρικου παιδιού μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι ακατόρθωτη.

*Προσπαθήστε να το ακούσετε

Η επικοινωνία είναι αμφίδρομη. Αν θέλετε να σας ακούει το παιδί σας, πρέπει να μάθετε να το ακούτε κι εσείς. Αφιερώνοντας χρόνο στο να καταλάβετε πώς σκέφτεται το μικρό σας, ίσως συνειδητοποιήσετε ότι δεν λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις με πείσμα, αλλά ότι πράγματι κάποια συγκεκριμένα πράγματα το ενοχλούν.

*Συνδεθείτε μαζί του

Όταν πιέζετε το παιδί να κάνει κάτι, είναι πολύ πιο πιθανό να επαναστατήσει εναντίον του. Έτσι, αν το παιδί σας αρνείται να πάει για ύπνο επειδή βλέπει τηλεόραση, πλησιάστε το, καθίστε για λίγο μαζί του δείχνοντας ενδιαφέρον στο τι βλέπει και μετά από λίγο – με ήρεμο τρόπο- εξηγήστε του ότι τώρα πρέπει να ξαπλώσει. Το πρώτο βήμα για να συνδεθείτε με το παιδί σας είναι μια ζεστή αγκαλιά.

*Δώστε του επιλογές

Το πεισματάρικο παιδί δεν θέλει να του λένε τι να κάνει. Αυτό που μπορείτε να δοκιμάσετε εσείς ως γονείς είναι να του δίνετε μερικές επιλογές. Για παράδειγμα, αν έχει φτάσει η ώρα για ύπνο, ρωτήστε το ποιο από τα δύο παραμύθια θα ήθελε να του διαβάσετε. Αν εξακολουθεί να αρνείται να πάει για ύπνο, εξηγήστε του όσες φορές χρειαστεί και πάντα με ήρεμο και αυστηρό τόνο, ότι αυτό δεν είναι δική του επιλογή.

*Διαλέξτε τις μάχες σας

Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ότι η άποψή τους μετράει και ότι σέβεστε τις προτιμήσεις τους. Ειδικά για το πεισματάρικο παιδί αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αντί λοιπόν να προσπαθείτε να περάσετε τη γνώμη σας για τα πάντα, αφήστε το να κάνει ό,τι θέλει εκείνο σε όσα δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Για παράδειγμα, αν θέλει να φορέσει ρούχα που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, αφήστε το να τα φορέσει. Αντιθέτως, εστιάστε στο να του εξηγήσετε ότι μερικοί κανόνες είναι αδιαπραγμάτευτοι, όπως το να πλένει τα χέρια του μόλις μπαίνει στο σπίτι.

*Μείνετε ήρεμοι

Το να χάσετε την ψυχραιμία σας και να αρχίσετε να φωνάζετε στο πεισματάρικο παιδί σας είναι η χρυσή συνταγή για τσακωμό. Μην ξεχνάτε ότι εσείς είστε οι ενήλικες της υπόθεσης, οπότε οφείλετε να μείνετε ήρεμοι.