Στα νέα περιοριστικά μέτρα τα οποία αναμένεται να εισηγηθεί εντός της ημέρας η Επιτροπή των λοιμιωξιολόγων και να ανακοινωθούν το απόγευμα αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τα οποία περιλαμβάνουν σχολεία και λιανεμπόριο.

Η κ. Πελώνη, υπογράμμισε ότι στο τραπέζι βρίσκεται η αλλαγή στον κωδικό 6 που αφορά στις μετακινήσεις για άθληση.

«Να κάνουμε όλοι μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να βγούμε από το τούνελ της πανδημίας. Όσο περισσότερο τηρήσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από αυτή την κατάσταση» σημείωσε η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ερωτηθείσα για τις αλλαγές που αναμένεται να έρθουν σχετικά με τον κωδικό 6 και για το εάν θα σημάνουν επί της ουσίας την κατάργηση των διαδημοτικών μετακινήσεων για λόγους άθλησης, η κ. Πελώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ,  αρκέστηκε να πει ότι οι μετακινήσεις με τον κωδικό 6 θα γίνονται μόνο τα πόδια.

Απαγόρευση μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα

Αναφορικά με την απαγόρευση των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα που ισχύει σήμερα και για το εάν υπάρχουν σκέψεις η απαγόρευση να ξεκινά από τις 9 το βράδυ, όπως γίνεται τις καθημερινές, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσει η Επιτροπή.

Λιανεμπόριο και σχολεία

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης σχετικά με την άρση των περιορισμών, όταν θα είναι βεβαίως αυτό εφικτό, σημειώνοντας ότι σε αυτές είναι το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία και πάλι, σημείωσε η κ. Πελώνη σημειώνοντας ότι στη συνέχεια θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το άνοιγμα του καλοκαιριού.

Έρχεται σκληρό lockdown δύο εβδομάδων

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 το πρωί ξεκινά άλλη μια κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων και δεν αποκλείεται οι εισηγήσεις της για σκληρό lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα να γίνουν άμεσα δεκτές από την κυβέρνηση, με ισχύ των μέτρων από αύριο Πέμπτη.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αυστηροποίηση του υπάρχοντος μείγματος των περιορισμών και όχι για την λήψη νέων μέτρων. Ούτως ή άλλως, από τα ήδη ισχύοντα η μόνη μεγάλη διαφορά με τον περσινό Μάρτιο ήταν ότι τότε ίσχυε η τηλεργασία σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι σήμερα, ενώ απαγορευόταν η δυνατότητα μετακίνησης για άθληση (το SMS 6) σε άλλους δήμους.

Στο «σπριντ» του τελευταίου εικοσιτετραώρου, με την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και την ενεργοποίηση της ταχείας μετάθεσης των απαραίτητων διασκέψεων της επιτροπής των ειδικών, αναζητήθηκε η ενίσχυση της γραμμής αναχαίτισης έναντι της διασποράς των μολύνσεων, ιδίως εκείνων που προκαλούνται από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Η βασική κατεύθυνση, όπως μεταδιδόταν από κυβερνητικά στελέχη, εκτός από την παράταση των υφιστάμενων μέτρων έως την 16η Μαρτίου, η οποία αποτελεί και το ορόσημο των αρχικών προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου για επαναλειτουργία της αγοράς, θέλει την υπαγωγή σε καθεστώς lockdown και άλλων περιφερειών που η πορεία του ιικού φορτίου είναι τέτοια που αυξάνει τον επιδημιολογικό κίνδυνο.