Πολλά τα προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας, μόνο τα πλαστά αρνητικά τεστ έλειπαν… Συχνό το φαινόμενο, υποστηρίζει ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης (ARD).

Προμηθευτές

Δημοσιογράφοι της εκπομπής Report Mainz εντόπισαν προμηθευτές πλαστών πιστοποιητικών στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η παραγγελία γίνεται εύκολα μέσω διαδικτύου, καθώς και από την εφαρμογή Telegram, αντίστοιχης του Messenger, που είναι δημοφιλής στην Ανατολική Ευρώπη.

Σε μία περίπτωση οι δημοσιογράφοι της ARD παρήγγειλαν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ μέσω Telegram στη Ρωσία, λέγοντας ότι «θέλουν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στη Γερμανία».

Η πληρωμή έγινε ανώνυμα σε ATM από συνάδελφό τους στη Μόσχα. Το κόστος δεν ξεπέρασε τα 17 ευρώ, δηλαδή περίπου το μισό ενός πραγματικού τεστ. Λίγο αργότερα, το πιστοποιητικό απεστάλη στο κινητό του ενδιαφερομένου.

Η γερμανική αστυνομία έχει ήδη καταγράψει αντίστοιχα περιστατικά. Για παράδειγμα, στα τέλη Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν στον συνοριακό σταθμό Χάγκενβερντερ της Σαξονίας, στα σύνορα με την Πολωνία, έξι άτομα που επέβαιναν σε βανάκι με ουκρανικές πινακίδες, έχοντας μαζί τους – και οι έξι – πλαστά αρνητικά τεστ.

Πλαστά πιστοποιητικά έχουν βρεθεί και στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία. Απαντώντας σε ερώτημα, το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι «έχει λάβει γνώση» των περιστατικών, αλλά επί του παρόντος «δεν βλέπει την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι τόσο συχνό το φαινόμενο.

Αρνητικό και το… σκυλάκι στον κορoναϊό

 

Φαίνεται πάντως ότι αδιαφανείς πρακτικές δεν ευδοκιμούν μόνο στην Ανατολική Ευρώπη. Οι δημοσιογράφοι της ARD αποφάσισαν να κάνουν πρωτότυπο πείραμα και απευθύνθηκαν σε αυστριακή εταιρία, η οποία υπόσχεται πιστοποιητικά «fit-to-fly» για όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς στο εξωτερικό.

Δίνει μάλιστα τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να κάνουν οι ίδιοι μοριακό τεστ στην άνεση του σπιτιού τους και να στείλουν το δείγμα στο εργαστήριο.

Συνολικά, η δημοσιογραφική ομάδα της ARD έστειλε τρία δείγματα με παραπλανητικά στοιχεία για να δει αν αντιληφθεί κανείς την παραπλάνηση. Το πρώτο δείγμα έδωσε άνδρας συνάδελφος, αλλά με γυναικείο όνομα.

Το δεύτερο δείγμα προερχόταν από την Ντέμπυ, μία γλυκύτατη σκυλίτσα. Το τρίτο δείγμα περιείχε νερό της βρύσης. Και στις τρεις περιπτώσεις το εργαστήριο απέστειλε πιστοποιητικά για «αρνητικό» τεστ.

Στον προσωπικό υπολογιστή

Δεν λείπουν και εκείνοι που «κατασκευάζουν» τεστ στον προσωπικό υπολογιστή τους.

Παράδειγμα: Γερμανός με μόνιμη κατοικία στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας δηλώνει στην εκπομπή Report Mainz ότι τον Ιανουάριο είχε ταξιδέψει στη Γερμανία έχοντας σκανάρει, επεξεργαστεί και μεταφράσει στα γερμανικά στον υπολογιστή του ένα άλλο τεστ, το οποίο αρχικά είχε συνταχθεί στα αγγλικά.

Η ARD προειδοποιεί ότι η συμπεριφορά αυτή συνιστά ποινικό αδίκημα και όποιος εντοπιστεί με «κατασκευασμένο» τεστ τιμωρείται με πρόστιμο ή ποινή φυλάκισης έως ενός έτους.

Υποχρεωτικό τεστ για όλους στο αεροδρόμιο;

Προκειμένου να αποφευχθούν όλα αυτά τα απρόοπτα, ορισμένοι ζητούν να γίνει υποχρεωτικό το τεστ για όσους εισέρχονται στη Γερμανία, για παράδειγμα στο διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το μεγαλύτερο της χώρας.

«Πρέπει να ελέγχονται όλοι και να δημιουργηθούν τράπεζες δεδομένων», λέει ο Μπέρντ Ρόιτερ, στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP).

«Υποχρεωτικό τεστ»

Αλλά και ο Πάτρικ Σένσμπουργκ, βουλευτής του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) θεωρεί ότι «πρέπει να γίνεται υποχρεωτικό τεστ σε όλους όσους ταξιδεύουν ή επιστρέφουν στη Γερμανία, άλλωστε αυτό συνέβαινε το φθινόπωρο του 2020, αλλά στη συνέχεια το μέτρο καταργήθηκε».

Πάντως η εταιρία που σήμερα διενεργεί τεστ στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Ντίσελντορφ υποστηρίζει ότι διαθέτει την υποδομή για να εξετάσει όλους τους ταξιδιώτες κατά την είσοδό τους στη Γερμανία, αλλά και τη δυνατότητα να εκδίδει πιστοποιητικά με τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας, ώστε να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

Πηγή: Deutche Welle