Με απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων θα γιορτάσουμε φέτος την Σαρακοστή ενώ δεν θα επιτραπεί το πέταγμα του χαρταετού στο πλαίσιο τήρησης των περιοριστικών μέτρων κατά του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, οι πολίτες θα απαγορεύεται και την Καθαρά Δευτέρα να μετακινηθούν με αυτοκίνητο είτε στο βουνό, είτε στη θάλασσα και γενικότερα εκτός του δήμου τους.

Ακόμα και αν οι πολίτες δεν χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους για να πάνε σε έναν ανοιχτό χώρο και να πετάξουν χαρταετό, απαγορεύεται να μεταβούν σε ένα τέτοιο σημείο ακόμα και με τα πόδια.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι πολίτες κινδυνεύουν με πρόστιμο 300 ευρώ καθώς το… πέταγμα του χαρταετού δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο με τον κωδικό 6.

Κάτι που επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Νίκος Ρήγας με δηλώσεις του στο Star: «Το πέταγμα του χαρταετού δυστυχώς δεν καλύπτεται με τον κωδικό 6, για αυτό και εμείς έχουμε σαν αστυνομικοί ζητούμε να μην βρεθούμε στην δύσκολη θέση να βεβαιώσουμε παραβάσεις σε πολίτες και σε οικογένειες».

Κλειστά πάρκα;

Προκειμένου να αποφευχθούν νέες εντάσεις, υπάρχουν σκέψεις να κλείσουν μεγάλα πάρκα, όπως είπε και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης: «Το Αττικό Άλσος, το Πάρκο Τρίτη και το Πεδίον του Άρεως σε συνεννόηση και με οδηγίες που θα έχουμε από την Πολιτική Προστασία, θα δούμε τις επόμενες μέρες αν θα παραμείνουν σε λειτουργία».

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού – Εξαιρέσεις:

Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν της διαμονής τους.

Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη ιατρικής βεβαίωσης.

Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση.

Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.

Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.

Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού και οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.