Βασική προϋπόθεση για να διατηρηθούν υγιή και να αναπτυχθούν σωστά τα δόντια του παιδιού είναι οι επισκέψεις στον οδοντίατρο. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά αισθάνονται ανήσυχα κατά τις επισκέψεις τους στον οδοντίατρο. Ως γονείς, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τους φόβους και τις ανησυχίες του και να το κάνετε να νιώσει πιο άνετα.

Χρήσιμες συμβουλές για να προετοιμάσετε το παιδί για την επίσκεψη στον οδοντίατρο

 

Χρησιμοποιήστε εικόνες

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το παιδί σας πώς ένας οδοντίατρος μπορεί να το βοηθήσει να διατηρήσει υγιή δόντια και ούλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχετικά παιδικά βιβλία και εικόνες για να του εξηγήσετε τι θα συμβεί στο οδοντιατρείο. Αυτό θα βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους του.

Δείτε βίντεο

Μαζί με τις φωτογραφίες, μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί σας δείχνοντάς του εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με τους οδοντιάτρους. Αυτό θα το βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα τι θα κάνει ο οδοντίατρος ως μέρος της ρουτίνας της οδοντιατρικής φροντίδας. Ωστόσο, βεβαιωθείτε πρώτα ότι τα βίντεο δεν είναι τρομακτικά.

Κάντε το παιχνίδι

Ένας πολύ καλός τρόπος για να προετοιμάσετε το παιδί σας για την επίσκεψη στον οδοντίατρο, είναι να παίξετε μαζί προσποιούμενοι ότι εσείς είστε ο οδοντίατρος και το παιδί ο ασθενής. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να το εμπλέξετε στη ρουτίνα και να του δείξετε τις σωστές τεχνικές βουρτσίσματος.

Προετοιμάστε το παιδί σας για την επίσκεψη από το σπίτι

Πριν από το ραντεβού, βοηθά να μιλήσετε με το παιδί για το τι πρέπει να περιμένει κατά την επίσκεψή του. Υπενθυμίστε του τις σχετικές φωτογραφίες και τα παιχνίδια που του είχατε δείξει στο παρελθόν. Εξηγήστε του ότι ο οδοντίατρος θα κοιτάξει τα δόντια του και θα το βοηθήσει να έχει ένα όμορφο χαμόγελο.

Σωστός προγραμματισμός

Τα παιδιά τείνουν να έχουν μοτίβα ασταθούς ή καλής συμπεριφοράς και διάθεσης σε διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα. Προγραμματίστε λοιπόν το ραντεβού στον οδοντίατρο τις στιγμές που το παιδί σας είναι συνήθως χαλαρό και άνετο. Επίσης, φροντίστε να είναι ξεκούραστο και χορτάτο πριν την επίσκεψή σας, καθώς και να μην έχει καταναλώσει ζάχαρη.

Καλλιεργήστε ένα θετικό κλίμα

Όταν αναφέρεστε στον οδοντίατρο, φροντίστε να έχετε μια αισιόδοξη και θετική στάση. Αντιμετωπίστε την επίσκεψη ως κάτι θετικό, απλό και συνηθισμένο. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να έχει καλύτερη στάση απέναντι στον οδοντίατρο. Μπορείτε επίσης να πάρετε μαζί το αγαπημένο του παιχνίδι για να το κάνετε να νιώσει ασφάλεια.