Τα μωρά γεννιούνται με μια έμφυτη τάση για μάθηση και ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται καθώς τον χρησιμοποιούν. Έτσι το παιδί σας χρειάζεται ένα ενθαρρυντικό περιβάλλον μέσα στο οποίο να μπορεί να παίξει και να μάθει. Χρειάζεται επίσης πολλές ευκαιρίες να εξασκήσει αυτά που μαθαίνει. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν μεγαλώνουν σε ένα στοργικό και υγιές οικογενειακό περιβάλλον. Ως γονείς λοιπόν παίζετε καθοριστικό ρόλο σε όσα μαθαίνει το παιδί σας τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Τι μαθαίνουν τα μικρά παιδιά μέσα από την οικογένειά τους;

Για τον εαυτό τους και τις ανθρώπινες σχέσεις

Από εσάς και την οικογένειά σας, το παιδί σας μαθαίνει ότι είναι αγαπητό και σημαντικό. Μαθαίνει την εμπιστοσύνη – για παράδειγμα μέσα από το γεγονός ότι θα είστε δίπλα του αν πέσει καθώς σκαρφαλώνει. Αρχίζει να μαθαίνει να καταλαβαίνει τις δικές του ανάγκες, σκέψεις, τα συναισθήματά του, τι συμπαθεί και τι αντιπαθεί. Ουσιαστικά, οι οικογενειακές σχέσεις διδάσκουν το παιδί πώς να διαμορφώνει διαπροσωπικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

Να επικοινωνούν

Όταν συζητάτε με το παιδί σας, όταν διαβάζετε και όταν τραγουδάτε μαζί, το βοηθάτε να μάθει για τη γλώσσα, τη γραπτή και λεκτική επικοινωνία και τις δεξιότητες συνομιλίας, όπως το να μη διακόπτει τους άλλους και να ακούει όσα του λένε.

Να έχουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Όσον αφορά την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, είστε βασικό πρότυπο για το παιδί σας. Εάν επιλέγετε να τρώτε φρούτα αντί για κρουασάν στο πρωινό σας, το παιδί σας είναι πιο πιθανό να κάνει το ίδιο. Εάν βγαίνετε για περπάτημα αντί να κάθεστε με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση, το παιδί σας μαθαίνει ότι η άσκηση είναι ένας καλός, διασκεδαστικός τρόπος για να περάσετε χρόνο μαζί.

Να μετρούν και να γράφουν

Μέσα από καθημερινές ερωτήσεις – για παράδειγμα, «πόσα αρκουδάκια έχεις πάνω στο κρεβάτι σου;» ή «πόσα τουβλάκια χώρεσαν στο καλάθι;» -βοηθάτε το παιδί σας να αναπτύξει πρώιμες δεξιότητες αριθμητικής.

Παράλληλα, το παιδί αναπτύσσει τις πρώιμες γλωσσικές του ικανότητες καθώς του διαβάζετε βιβλία αλλά και καθώς κοιτάζει εικόνες, γράμματα και λέξεις στο περιβάλλον του – για παράδειγμα, σε πινακίδες και σε καταλόγους .

Οι δεξιότητες γραφής του παιδιού σας αναπτύσσονται όταν το ενθαρρύνετε να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει. Για παράδειγμα, εάν γράφετε μια ευχετήρια κάρτα ή μια λίστα αγορών, θα μπορούσατε να δώσετε στο παιδί σας χαρτί και ένα μολύβι, ώστε να μπορέσει να πάρει μέρος. Η «γραφή» βοηθά επίσης το παιδί σας να κατανοήσει τη σύνδεση μεταξύ γραμμάτων και προφορικών ήχων.