Παρά το γεγονός ότι έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, πολλοί άνθρωποι είτε δεν τρώνε ένα ισορροπημένο πρωινό είτε το παραλείπουν τελείως. Ωστόσο, το πρωινό είναι αυτό που προσφέρει στον οργανισμό μας όλη την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσει δυναμικά την ημέρα. Επιπλέον, όταν δεν τρώμε πρωινό είναι πιο πιθανό να οδηγηθούμε στην υπερφαγία στη συνέχεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να δούμε το βάρος μας να αυξάνεται.

Μάλιστα, το πρωινό είναι ακόμη πιο σημαντικό για τα παιδιά μας. Και επειδή κατά την παιδική μας ηλικία διαμορφώνονται και καθορίζονται οι διατροφικές μας συνήθειες, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας τρώνε ένα υγιεινό, ισορροπημένο και θρεπτικό πρωινό.

Τι να προσέξουμε στο πρωινό του παιδιού

 

Τα παιδιά έχουν μεγάλες ανάγκες σε ενέργεια και γι’ αυτό πρέπει να απολαμβάνουν ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό που, χωρίς να τα φορτώνει με κενές θερμίδες, τα βοηθάει να ξεκινούν την ημέρα τους σωστά.

 

 

*Αποφεύγουμε τις συχνές αλλαγές

Καλό είναι να συνηθίσουμε το παιδί σε ένα συγκεκριμένο πρωινό το οποίο δεν αλλάζει σημαντικά από τη μία ημέρα στην άλλη. Άλλωστε, στα παιδιά δεν αρέσουν ιδιαίτερα οι αλλαγές και τα πηγαίνουν καλύτερα με ό,τι έχουν συνηθίσει. Με αυτόν τον τρόπο, θα τα «πείθουμε» ευκολότερα να πίνουν γάλα, να τρώνε φρούτα ή ό,τι άλλο κρίνουμε απαραίτητο στο πρωινό τους.

*Δεν ξεχνάμε το ασβέστιο

Το γεύμα του παιδιού πρέπει να περιλαμβάνει κάποιες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, καθώς είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του σκελετού του. Άλλωστε, τα παιδιά χρειάζονται ασβέστιο σε μεγάλες ποσότητες και πρέπει να περιλαμβάνεται στα περισσότερα γεύματά τους. Τα τυριά, το γιαούρτι, το γάλα, το σουσάμι, το ταχίνι, η σαρδέλα, το σπανάκι και το μπρόκολο είναι μερικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

*Το μετατρέπουμε σε απόλαυση

Προκειμένου το παιδί να εντάξει τη συνήθεια κατανάλωσης πρωινού στην καθημερινότητά του, θα πρέπει να απολαμβάνει το φαγητό του. Αν προσπαθήσουμε να δώσουμε στο παιδί τροφές που του φαίνονται πικρές, ξινές, πολύ σκληρές ή με περίεργη υφή, τροφές δηλαδή που δεν έχει συνηθίσει, το πιο πιθανό είναι, εκτός από την άρνησή του για τις συγκεκριμένες τροφές, να εισπράξουμε την κακή του διάθεση και για άλλα τρόφιμα που μπορεί να του φαίνονται μη δελεαστικά, είτε στο πρωινό είτε σε άλλα γεύματα. Επομένως, στο πρωινό φροντίζουμε να δίνουμε στο παιδί νόστιμες τροφές που γνωρίζει ήδη.