Πολλές μελέτες έχουν τονίσει τη σημασία ενός υποστηρικτικού συντρόφου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την επιρροή που μπορεί να έχει ο μπαμπάς στην ψυχική και σωματική υγεία των εγκύων και των μωρών τους. Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Women’s Health βρήκε ότι οι γυναίκες που δεν έλαβαν υποστήριξη από τους συντρόφους τους κατά τη διάρκεια της κύησης ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης και είχαν περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν. Αυτή η διαπίστωση οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ένας υποστηρικτικός σύντροφος θα μπορούσε να είναι σημαντικός για την υγεία των εγκύων γυναικών και εμβρύων τους. Ειδικά λοιπόν όταν είστε έγκυος είναι ακόμη πιο σημαντικό να έχετε μια καλή σχέση με τον σύντροφό σας.

Είναι βέβαιο ότι η εγκυμοσύνη σας και η απόκτηση ενός παιδιού θα φέρει κάποιες αλλαγές στη δυναμική της σχέσης σας, ωστόσο αν λειτουργήσετε ως ένα δεμένο ζευγάρι, μπορεί στην πραγματικότητα οι μεταβολές αυτές να είναι προς το καλύτερο. Ορίστε λοιπόν μερικές συμβουλές για να βελτιώσετε τη σχέση με τον σύντροφό σας ενώ είστε έγκυος.

Ζητήστε την έμπρακτη βοήθειά του

Δεδομένου ότι επί εννέα μήνες ο οργανισμός σας δουλεύει… υπερωρίες για να μεγαλώσετε μια νέα ζωή μέσα σας, μην περιμένετε οι αντοχές σας και η διάθεσή σας να είναι όπως παλαιότερα. Σε αυτή τη φάση της ζωής σας είναι σημαντικό να θέσετε την ξεκούρασή σας ως προτεραιότητα και να λαμβάνετε όσο περισσότερη βοήθεια μπορείτε από τον σύντροφό σας. Άλλωστε, όταν ζητάτε βοήθεια και υποστήριξη από τον σύντροφό σας, του δείχνετε ότι τον εμπιστεύεστε και τον προετοιμάζετε για τον νέο ρόλο του.

Μοιραστείτε όσα σας απασχολούν

Η ουσιαστική επικοινωνία είναι βασικό θεμέλιο μιας υγιούς σχέσης. Μη διστάζετε λοιπόν να μοιράζεστε με τον σύντροφό σας τις σκέψεις σας, τους προβληματισμούς σας, τις ανησυχίες σας και τις προσδοκίες σας. Περιγράψτε του τα θετικά και πρωτόγνωρα συναισθήματα που βιώνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και ακούστε όσα έχει κι εκείνος να μοιραστεί μαζί σας.

Προετοιμαστείτε μαζί για το μωρό

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί με τον σύντροφό σας ώστε να προετοιμαστείτε για τον ερχομό του μωρού σας: να διαβάσετε βιβλία για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού, να πηγαίνετε μαζί στις επισκέψεις στον γυναικολόγο, να φτιάξετε το βρεφικό δωμάτιο και να αγοράσετε παρέα όσα θα χρειαστεί το νεογέννητο. Μέσω αυτών των διαδικασιών όχι μόνο θα συνδεθείτε περισσότερο με τον σύντροφό σας, αλλά και θα τον βοηθήσετε να συνειδητοποιήσει ότι θα γίνει μπαμπάς.

Μιλήστε ξεκάθαρα για τη σεξουαλική σας ζωή

Ενώ ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν ότι έχουν αυξημένη ερωτική επιθυμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, πολλές είναι οι γυναίκες που δεν θέλουν να έχουν σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό τους, ακόμη κι αν δεν τους το έχει απαγορεύσει ο γιατρός τους. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι και οι άντρες που προτιμούν να απέχουν από την σεξουαλική επαφή όσο η σύντροφός τους είναι έγκυος. Ό, τι κι αν ισχύει στην περίπτωσή σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεκαθαρίσει τη θέση σας, ώστε να αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις.