Στο πένθος έχει βυθιστεί η βασίλισσα Ελισάβετ μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου.

Πρίγκιπας Φίλιππος και Ελισάβετ έζησαν μαζί για πάνω από 73 χρόνια, ενώ ο Φίλιππος βρήκε στο πρόσωπο της Ελισάβετ το στήριγμα που δεν κατάφερε να βρει σε όλη του την παιδική και νεανική ηλικία.

Ο θάνατός του ήλθε σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους για τη βασιλική οικογένεια, καθώς δεν έχει περάσει καιρός από την συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μάρκλ στην Όπρα Γουίνφρι.

Ομως, όπως επιτάσσει το καθήκον, η βασίλισσα Ελισάβετ θα συνεχίσει μόνη της τα καθήκοντά της χωρίς τον σύντροφο της ζωής της. Από το 2016 η Ελισάβετ μείωσε βαθμηδόν τις δημόσιες υποχρεώσεις της από 332 σε 283 το 2017, ενώ ο γιος της πρίγκιπας Κάρολος αναλάμβανε σταδιακά ολοένα και ενεργότερο ρόλο (507 εμφανίσεις) και τον Νοέμβριο του 2019 συναντήθηκε με τον πατέρα του στο βασιλικό κτήμα του Σάντριγχαμ για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από την καταστροφική συνέντευξη του αδελφού του, πρίγκιπα Άντριου στο ΒΒC. O κεντρικός ρόλος που έπαιξε ο Κάρολος στην απόφαση «περιθωριοποίησης» του Άντριου από το δημόσιο βίο ενέτεινε τις φήμες ότι ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα ενός σύγχρονου «πρίγκιπα – αντιβασιλέα».

Η Ελισάβετ θα κλείσει αυτό το μήνα τα 95 – την ίδια ηλικία που ο εκλιπών σύζυγός της είχε αποχωρήσει από τα δημόσια καθήκοντά του. Σύμφωνα με την Daily Mail οι αυλικοί εικάζουν ότι θα χρησιμοποιήσει το ορόσημο αυτό για να παραδώσει ουσιαστικά τις ημερήσιες υποθέσεις της μοναρχίας στον Κάρολο, διατηρώντας πάντως τα ηνία. 

Οι «νόμοι» διαδοχής και πότε θα γίνει βασιλιάς ο Κάρολος

Σύμφωνα με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, η διαδοχή στο θρόνο καθορίζεται από την καταγωγή και τους νόμους που θέτει η βρετανική κυβέρνηση. Το κοινοβουλευτικό καταστατικό υπαγορεύει ότι η διαδοχή στον βρετανικό θρόνο επηρεάζεται από τους ακόλουθους παράγοντες: καταγωγή, νομιμότητα, θρησκεία και φύλο για όποιον γεννήθηκε μετά τις 28 Οκτωβρίου 2011. Ο αρχικός νόμος ανέφερε ότι ο πρωτότοκος γιος υπερισχύει των άλλων τέκνων, αλλά βάσει του νέου,ο νέος οι κληρονόμοι του θρόνου – τόσο άνδρες όσο και γυναίκες – θα καθορίζονται από τη σειρά με την οποία γεννιούνται. Αυτό σημαίνει ότι τα κορίτσια, όπως η πριγκίπισσα Σάρλοτ, μπορούν να περιληφθούν στη σειρά διαδοχής του θρόνου. 

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ παραιτηθεί ή πεθάνει, ο πρίγκιπας Κάρολος θα τη διαδεχθεί στο θρόνο ως μεγαλύτερος γιος της. «Όταν πεθάνει η βασίλισσα, ο πρίγκιπας Κάρολος θα γίνει αυτόματα βασιλιάς», είπε ο καθηγητής του University College London, Ρόμπερτ Χέιζελ στο Insider. «Άρα στη διάρκεια της ζωής του ο Γουίλιαμ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δει τον πατέρα του να στέφεται βασιλιάς. Μόνον αν ο Κάρολος πεθάνει πριν από τη βασίλισσα, θα γίνει ο Γουίλιαμ βασιλιάς μετά τον θάνατό της. Δεν υπάρχει τίποτε να τον εμποδίσει σ’ αυτό εκτός από τυχόν πρόωρο θάνατό του», συμπλήρωσε.

Η «σιωπηλή» κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου

Την ίδια ώρα τα μέτρα κατά της πανδημίας του κοροναϊού δεν επιτρέπουν την τέλεση κρατικής κηδείας με πλήρεις τιμές για τον εκλιπόντα πρίγκιπα Φίλιππο.

Οπως ενημέρωσε η βασιλική εταιρεία College of Arms δεν θα οργανωθεί λαϊκό προσκύνημα, λόγω των περιορισμών κατά της Covid-19.

«Η κηδεία δεν θα είναι κρατική με πλήρεις τιμές και δεν θα προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα. Η σορός της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος θα μεταφερθεί στο Κάστρο του Γουίνδσορ ενόψει της κηδείας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Αυτό συμβαδίζει με την παράδοση και τις επιθυμίες του εκλιπόντα», αναφέρει το College of Arms. 

«Τα σχέδια για την κηδεία έχουν αναθεωρηθεί, δεδομένων των υφιστάμενων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πανδημία Covid-19, και, δυστυχώς, ζητείται οι πολίτες να μην επιχειρήσουν να παραστούν ή να συμμετάσχουν σε καμία από τις διαδικασίες που συνθέτουν την κηδεία».

Οπως αναφέρει ο «Guardian», στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, παρά τους περιορισμούς, θα υπάρχει στρατιωτική παρουσία, αλλά ο αριθμός τους θα είναι μικρότερος. Οι προετοιμασίες αναμένονται στο κάστρο του Γουίνδσορ.

Χωρίς κόσμο η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου

Πάντως, η μεγαλύτερη αλλαγή στο πλάνο της κηδείας θα είναι η έλλειψη πλήθους. Οι αξιωματούχοι επιθυμούν να αποφύγουν οτιδήποτε ενέχει κίνδυνο εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Οι πολίτες θα μπορούν να «συμμετέχουν» στην κηδεία μέσω της τηλεόρασης.

Σύμφωνα με την «Daily Mail», η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου θα είναι μια μικρή οικογενειακή τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στους κήπους του Κάστρου του Γουίνδσορ, προτού θαφτεί ο δούκας στους κήπους Frogmore, όπου αναπαύονται η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Άλμπερτ. Η ημερομηνία δεν έχει οριστεί επίσημα, αλλά πηγές ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να είναι το Σάββατο 17 Απριλίου.