Νέα ερωτήματα για την επόμενη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ευρώπη εγείρει ρεπορτάζ-βόμβα της εφημερίδας La Stampa.

Επικαλούμενη πηγή του ιταλικού υπουργείο Υγείας, η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην ανανεώσει τα συμβόλαια εμβολίων COVID-19 το επόμενο έτος με εταιρείες όπως η βρετανo-σουηδική AstraZeneca και η αμερικανική Johnson & Johnson.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με ηγέτες πολλών χωρών (της ΕΕ), αποφάσισε ότι τα συμβόλαια με τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια ιογενούς φορέα, τα οποία ισχύουν για το τρέχον έτος, δεν θα ανανεωθούν μετά τη λήξη τους», αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σημειωτέον ότι στην ίδια τεχνολογία βασίζεται και η παρασκευή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να επικεντρωθούν στα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, όπως είναι για παράδειγμα αυτά των Pfizer/BioNTech και της Moderna.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμου αξιωματούχου της ΕΕ στο Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από χθες διευκρινήσεις από την Johnson & Johnson για την «εντελώς απροσδόκητη» ανακοίνωση της εταιρείας για καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων της στην Ε.Ε, μετά την καταγραφή έξι σοβαρών περιπτώσεων θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του, στις ΗΠΑ, και την αναστολή της χρήσης του από τις αρμόδιες αμερικανικές υγειονομικές αρχές.